fbpx
 
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/1-1.jpg

Yay Burcu

Temel Sembolikleri

22 Kasım – 21 Aralık arasında doğan kişiler “Yay Burcu” olarak nitelendirilirler.

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/Yay-Burcu.jpg
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/2-1.jpg

Yay Burcu - Temel Bilgiler

Yay Dönemi
22 Kasım - 21 Aralık
Glifi / Sembolü
Gökyüzüne nişan almış bir ok
Yönetici Gezegeni
Jüpiter
Yücelim Yöneticisi
Güney Ay Düğümü (*)
Karşıt Burcu
İkizler
Antisya Burcu
Oğlak
Kontra Antisya Burcu
Yengeç
Elementi
Ateş
Nitelik
Değişken
Haritadaki Doğal Evi
9.Ev
Cinsiyet Enerjisi
Eril (Erkek)
Vücutta Temsil Ettiği Bölge
Karaciğer, uyluk
Gölge Özelliği
Sınırları ihlal derecesinde zorlamak, abartı
Aydınlık Özelliği
Sosyal destek ve kabul, keşif arzusu ve umut

Yay Burcu Astrolojik Sembolikleri

Astroloji’de Yay burcu aşağıdaki kavramlarla ilişkilendirilir.

Temel Sembolikleri

  • Sosyal Kültür,
  • Sosyal Kabul Görmüş Kalıcı ve Aktarılan Bilgiler,
  • Özgürlük,
  • İnançlar, Hayaller, Umutlar,
  • Pozitif Olmak,
  • Din (din adamları ve dini etmenler),
  • Keşfetme, Eğitim, Akademik Konular (öğretmenler, uzmanlar)
  • Yabancılar, Yabancılık,
  • Genişlemek ve Büyümek, (Çoğu zaman sınırları zorlayarak aşmak)
  • Spor,
  • Kısmen Vahşi Yaşamı ya da İnsanın doğal yaşamı olmayan yerleri de anlatır.

Mundane (Dünya) Astrolojisi

  • Seyahat,
  • Eğitim ve Eğitimle ilgili kişiler (profesör, doçent, öğretmen vs),
  • Hukuksal Konular,
  • Aşırılıklar,  Yayılmacılık – ihlaller de dahil (Askeri, Politik, Siyasi, Medyatik, Sosyal vs),
  • Dini Kurumlar, Din Adamları, (Papa, imam, haham vs)
  • Ana Akım Kitlesel İletişim Araçları (Medya, dergi, gazete, reklam),
  • Yabancılar ve Göç konuları (Göç alma, göçmenler),  Uluslararası Gündemler,
  • Hava-Deniz ya da Vahşi alanlar gibi İnsanların doğal yaşam alanı olmayan yerler ve buralarda yapılan faaliyetler (Uçuş, avcılık, dalış..vs).
  • Sağlıkta Beslenme ya da Hormonel aşırılıklardan kaynaklanan rahatsızlıkları, Uyluklar ve Karaciğeri temsil eder. 

Yay burcundaki gezegenleri nasıl değerlendirmeliyiz?

Astrologic = Astromantık

Bir doğum haritasında Yay burcuna düşen gezegenler burada öğrenme, öğretme, kabul görmüş bilgiyi yayma (yayıncılık, habercilik, tanıtım, reklamlar, eğitici faaliyetler), seyahat, keşif, kendi alanı dışında da faaliyet gösterme (yabancılarla ya da yurtdışı ile alıp verme, ticaret, satış, pazarlama),  sosyo-toplumsal vurgular taşıma (inanç, din, bilgi), umutlu olma, geleceğe dair hayallere sahip olma, yayılma ve genişleme gibi deneyimlere vurgu yapacaktır.  

Bir gezegeni Yay burcunda yorumlarken; Yay burcu sembolikleriyle birlikte bu gezegenin de özelliklerini kombine edip düşünmek gerekir.  

Yay burcunun yöneticisi "Jüpiter"i nasıl yorumlamalıyız?

Astrologic = Astromantık

Jüpiter bu burcu yönetir. Ayrıca Jüpiter Balık burcunun da yöneticisi ve Yengeç’te de yücelimdedir. Jüpiter burada toplumsal düzeyde yabancılıklar, yayılmak, hem bilgiyi hem de pek çok etmeni yaymak, genişlemek, insanın doğal yaşamı olmayan yerleri de kullanıma sokmak (havada uçmak – uçakla), geleceğe dair umut taşımak gibi özellikler gösterecektir. Balık Jüpiteri bundan daha farklı olarak türü ne olursa olsun pek çok canlıya dair ilk bakışta anlaşılmayacak örgütlemeler yapacaktır.  Yengeç Jüpiteri ise uzakları ev edinecek kadar yabancı bir alanda güven ortamı yaratacak ve pek çok yönüyle kendini kollayacak bir alan yaratacaktır. 

Jüpiter semboliklerini incelemek için Jüpiter gezegeni yazıma da göz atabilirsiniz.

Jüpiter Yay yerleşim örnekleri;

Örnekleri Jüpiter Yay burcu (yukarıdaki Yay burcu özelliklerini düşünün) kapsamında inceleyelim. 

  • Yay burcu gibi din ve inançları sembolize eden, sınırları yurtdışlarına taşan bir sembolikten bahsedince “Steven Demetre Georgiou”dan örnek vermemek olmaz! Bu ismiyle hatırlamadıysanız; Cat Stevens da diyebiliriz. Hadi bunu da hatırlayamadıysanız değiştirdiği ismi olan “Yusuf İslam” ile mutlaka hatırlayacaksınız! Burada hem Yay burcuna hem de Jüpiter’in Yay burcu ve Yengeç burcu semboliklerine çok atıf göreceğiz. Kendisi bir Yengeç burcu, Jüpiter’i Yay,’da ve Retro Satürn’ü de Aslan.  İngilterede doğdu, babası Kıbrıslı, Annesi İsveçli. Ayrıca üç kardeşi var ve 3.kardeşi de aile dışında yaşayan ve babasının ilk eşinden olma bir yunan. Bir de Babası Yunan Ortodoks ve Annesi Baptist – Protestan, kendisi de müslüman. Kaç yabancılık ve inanç tercihi var ben sayamadım 🙂 Hayat hikayesinde sanatçı idollerden çocukluğundan beri etkinlendiği (idol kabul etme) ve her zaman bir sanatçı olmak istemesinden ötürü (gelecek umutları) eğitim hayatında zorluklar yaşamış. En popüler ve zamanın her müzikli mekanında çalan “My Lady D’Arbanville” şarkısını hatırlamayan yoktur. Marakeş’te tatildeyken (yabancı diyarlar) “ezan” (din – islam) sesinden hayli etkilendiği ve bunun “tanrı için müzik” felsefesinin temeli olmaya başladığını söylüyor. 1976’da ise Stevens , California, Malibu kıyılarında denizde (Jüpiter) neredeyse boğuluyormuş ve “Aman Tanrım! (Yay) Beni kurtarırsan senin için çalışacağım” diye bağırdığını söylemiş. Hemen ardından bir dalganın belirdiğini ve onu kıyıya geri götürüp hayatını kurtardığını ifade etmiştir. Aynı dönemlerde kardeşi de Museviliğe geçmiş ve Kudüs’e yaptığı geziden dönerken Stevens’a bir hediye Kuran-ı Kerim getirmiş. İslamiyeti benimsemesi ve Yusuf İslam oluşu ülkemizde de geniş yankı buldu. Detaylar için linki buraya bırakıyorum; https://en.wikipedia.org/wiki/Cat_Stevens
  • Eğer Aslan burcu sayfasını da incelediyseniz RMS Titanic’te batan (Yay- Jüpiter) en zengin insan IV. John Jacob Astor örneğini hatırlayacaksınız. Aslan Güneş’ine sahip olan Astor, Aynı zamanda Satürn İkizler (Çoklu ticaret uzmanlığı), Jüpiter Yay yerleşimli. Cat Stevens’ın onu batırmayan Retro Jüpiter’i, Astor’un onu batıran direkt hareketteki Jüpiter’i haritalarında benzer bir alana yerleşmiş. Aslan Güneş’iyle birlikte Yay Jüpiter’i (burada başka sembolikler de var ama genel anlamda bu ikisi kısmen de olsa durumu açıklıyor) olan Astor’u temsilen Titanic için çekilen tüm filmlerde bir rol ayrıldığını da hatırlatalım. Bu filmler de ölümünden sonra şöhretini globalleştirmiş.  (Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/IV._John_Jacob_Astor)
  • Son örneğimizde de Jüpiter Yay’ın; ordu, siyaset, sosyal bağlar ve hukuk, ideolojiler, literatür yansımalarından olsun! Carl Schurz (2 Mart 1829 – 14 Mayıs 1906) bir Alman devrimci, Amerikalı devlet adamı ve reformcu ve Amerikan İç Savaşı’nda Birlik Ordusu Generali idi. Aynı zamanda başarılı bir gazeteci, gazete editörü ve hatipti (Yay) ve 1869’da Amerika Birleşik Devletleri Senatosuna seçilen ilk Alman doğumlu Amerikalı olmuş. Burada Satürn Yengeç’i ile mekansızlık (kendi vatanında değil, başka devlete tabii) ve yabancı bir devletin senato üyesi (Jüpiter Yay) olduğunu anlıyoruz. Yay ve Yengeç’in de yine yabancılıkla, göçmekle ilgili olduğundan bahsetmiştik. Ayrıca Güneş’i ve Merkür’ü de kendini aşan ideoloji destekler nitelikte bir çerçeve vererek Balık burcunda olup yine Jüpiter Yay yönetimindedir.  Sonraki yıllarında Schurz, yüksek ilkeleri, siyasi partizanlıktan kaçınması ve ahlaki vicdanı (Güneş & Merkür Balık – Jüpiter Yay – Mars Boğa – Ay Kova aydınlık yönler) ile dikkat çeken Amerikan siyasetinde belki de en önde gelen bağımsız (Yükselen Aslan) kişiydi. “Ülkem doğru veya yanlış, doğruysa doğru tutulmalı ve yanlışsa düzeltilmelidir” sözüyle ünlüdür. New York City’deki Carl Schurz Parkı da dahil olmak üzere birçok cadde, okul ve parkın adı onun onuruna verilmiştir. Burada da yine Satürn Yengeç, Jüpiter Yay ile birlikte kültürel ve sosyal kabule de ulaşıp benimsenmiş olduğunu görüyoruz. Bazı örneklerde gerçekten saf arketipi makaslamak zor. Ama burada Jüpiter’in ordu da dahil pek çok yayılmacı, yabancı, literatürel ve siyasi yansımalarını kokteyl içinde de olsa görüyoruz. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Schurz)
Ek olarak;
  • Yine belirteceğimiz gibi, pek çok farklı konuda detay almak için farklı kombinasyonlara da bakmamız gerekecek, haritanın bir bütün olduğu ve örneklerde gerçekten saf arketipi makaslamanın zor olduğunu unutmadan sadece “Jüpiter’in Yay burcu doğasına” örnek vermek istedim. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağım.  

Yay burcunun Güney Ay Düğümü bağlantısını nasıl yorumlamalıyız?

Astrologic = Astromantık

Güney Ay Düğümü bu burçta yücelim yöneticisidir. Bir gezegen değil, hipotetik bir nokta oluşu sebebiyle bağlantısını koruyacak fakat bir gezegen gibi davranış göstermeyecek. Daha ziyade süreçsel gelişimle ilgili detay verecektir. Yücelimsel yönetimde olan bu yerleşimde yine spesifik etkiler görülecektir. Kişi Güney Düğüm ve Yay semboliklerini diğer bireylerden daha fazla sergileyen bir hikayeye sahip olabilir. Burada Güney Düğümün denenip test edilen ve sosyal kabul görmüş olanlarının gelecek nesillere aktarılmak üzere biriktirilmesini göreceğiz. Örneğin; Okullarda, üniversitelerde ve pek çok konuda eğitim veren kurumlarda nesillere sunulan bilgiler Güney Düğüm’de biriken sosyal kabullü bilgilerdir. Güney Düğüm söz konusu olduğunda “geçmişten gelen, eski, deneyimlenmiş, kabul görmüş, bilgi ya da kaynaklar farklılaştıkça süzülen ve diğer yandan eklenerek biriktirilmeye devam edilen” göstergelere rastlayacağız. Jüpiter de gerek genişlemeci doğasıyla gerekse de genellemelerle bu birikime zemin hazırlayacaktır. 

Güney Düğüm Yay yerleşim örnekleri;

  • Donald Trump’ı (14 Haziran 1946) tanımayanımız kaldı mı? 2017-2021 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin 45. başkanı olarak görev yapmış Amerikalı siyasetçi ve iş insanı olarak tanınır. Kendisi medeniyetin beşiği Mecidiköy’e bile AVM getirmiş bir şahsiyet olarak “pek çok deneyime” imza atmış ve ticari anlamda “kimsenin birey olarak yansıtmayı başaramayacağı kadar” global yansıma göstermiştir. Bu hem ticaret hem de kişisel bilinirlik olmak üzere pek çok konuda böyle olmuştur. Zira kendisinin “hitabeti” global olarak bir dönem enteresan gündemlere gebeydi! Kuzey Düğümü İkizler (çoklu ticaret) ve Güney Düğümü Yay (yurtdışı yayılımlar, politika, Jüpiter Yayla siyaset) burcundadır. Filmlerde oynamaktan da tutun da medya, casino, otel, alışveriş merkezleri hatta ABD Başkanlığına kadar pek çok alanda faaliyet göstermiş. Trump’ın Güney Düğümde biriken deneyimleri bir düşünün 🙂 Jüpiter’i Terazi’de (siyaset) , Venüs – Merkür ve Satürn’ü Yengeç’te (yabancı ülkelerde ticaret), Ay’ı Yay’da (Güney Düğümle beraber, Uranüs’ü de İkizler’de Kuzey Düğüm’le beraber) yerleşmiştir. 
  • Steven Allan Spielberg (18 Aralık 1946) Amerikalı sinema yönetmeni, yapımcı, yazar ve senarist olarak dünya çapında tanınmıştır. Filmleri büyük gişe başarıları kazanmış, tüm zamanların en çok hâsılat yapan yapımlarına imza atmıştır. Pek çok merciiye göre Amerikan film endüstrisindeki en güçlü ve en etkili figürdür. Aktarım prensibi çalıştıran İkizler Kuzey Düğümü 12 evinde ilkleri anlatan Uranüs’le birliktedir ve Yöneticisi Merkür Yay’da ve Güney Ay Düğümüyle kavuşmuştur. Kendisi de bir Yay burcu (Mars Oğlak’ını, Akrep stelyumunu ve uzmanlık’tan bahseden Satürn Aslan’ınını da atlamayalım). Anlayabileceğimiz gibi genel kapsamda tıpkı Donald Trump örneğinde olduğu gibi pek çok çalışması “global yayılma” göstermiştir. Bir sektöre yön vermiş, uluslararası medyada adını duyurmuştur. Schindler’in Listesi benim açık ara favorimdi, Ay Aslan’ıma dokunduğundan olsa gerek izledikten sonra bir süre konu aklıma geldikçe ağlamıştım 🙂 (Detaylar için bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Spielberg)
  • Modaya yön veren Versace ailesinden Gianni Versace, (2 Aralık 1946 – 15 Temmuz 1997), İtalyan modacı ve iş insanıdır. Gianni Versace, kendisini bir “modacıdan çok bir terzi gibi” betimliyor ve dünyaya yayılan ününü tasarımdaki yeteneğine borçlu olduğu biliniyordu. Gerek fikirleri, gerekse ticareti açısından hala dünya modasına yön verir konumda bir şirketi olduğu gerçeği harika bir örnektir. Bu konudan İkizler’de de bahsetmiştik. Güneş , Güney Düğüm, Mars Yay burcunda, tıpkı Spielberg gibi fakat bu sefer o dönemin atmosferindeki ticarette ilkleri anlatan Uranüs – Kuzey Düğüm kavuşumu İkizler’dedir. Spielberg’e benzer Akrep etkisi (güç odakları ve rekabetin etrafında ve içinde) ve Satürn Aslan (lüks marka yaratma uzmanlığı, gelecek öngörüsü -özellikle trendlere yön vermek- uzmanlığı) etkisi de vardır. (Detayları merak ediyorsanız buraya linki bırakıyorum bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Gianni_Versace)
  • Yine belirteceğimiz gibi, farklı detaylara yine başka kombinasyonlarla da bakmamız gerekecek. Haritanın bir bütün olduğunu ve saf arketipleri örneklerden makaslamanın zor olduğunu unutmadan sadece “Jüpiter’in Güney Ay Düğümü yücelimsel yönetimine” örnekler vermek istedim. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağım.  
Genel bilgi;

Şüphesiz Yay burcunu yücelimsel yöneten Güney Ay Düğümü yerleşimi ve etkilerine verilebilecek sayısız örnek mevcuttur. Sizler de bu yerleşimin doğasını anlamak için yukarıdaki açıklamalardan örnek alarak başka haritalarda gözlemleyebilir ve fikir üretebilirsiniz. 

İçerikler Hakkında;

  • Bu içerikleri oluştururken literatür için değeri yüksek ve prensiben yorumu kolaylaştıran bir öğreti yolu sunan olan Astroloji Eğitimi I, II, III (Astroloji Akademisi – Devrim Dölen) serisi kitaplarından faydalandım.
  • İçerikte belirtilen astrolojik bilgiler benim de bizzat benimsediğim ve kullandığım Sümer Tabanlı NeoKlasik Astroloji esaslarına dayanır. (Astroloji Akademisi Devrim Dölen NeoKlasik Ekol hakkında detaylı bilgi için bkz; www.astrolojiakademisi.com) O sebeple Modern, Batı ya da Vedik temelli gibi farklı astroloji ekollerine ait bilgilerle kıyaslamayınız.
  • Örneklemeleri ise yine NeoKlasik öğretilerin prensiplerine göre hazırladım. 
  • Örneklerimi araştırırken faydanalandığım (mümkün olan en doğru ve teyitli) bilgi kaynaklarını yazıların yanında link vererek belirttim. Solar Fire kullanıcısı Astrolog dostlarım da örneklemelerde kullandığım haritaların büyük çoğunluğunu otomasyonla yüklenen databankta bulabilir ya da linklerdeki doğum tarihlerini Solar Fire’da kullanarak inceleyebilirler.

Bu websitedeki yazılardan referans ya da kaynak göstermek için lütfen Astrolog Ecem Onay’a hitaben merhaba@astrologicbyecem.com’a talebinizi içeren bir mail atınız. 

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2018/02/white_divider_bottom-1.png
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/astrologic-yeni-logo_FINAL-08-640x180.png

Görmesini bilenler için yıldızlarda nice sırlar saklıdır!

error: Oppss!