fbpx
 
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/1-1.jpg

Oğlak Burcu

Temel Sembolikleri

22 Aralık – 20 Ocak arasında doğan kişiler “Oğlak Burcu” olarak nitelendirilirler.

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/Oglak-Burcu.jpg
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/2-1.jpg

Oğlak Burcu - Temel Bilgiler

Oğlak Dönemi
22 Aralık - 20 Ocak
Glifi / Sembolü
Yari dünyevi (boynuz), yarı soyut (balık)
Yönetici Gezegeni
Satürn
Yücelim Yöneticisi
Mars
Karşıt Burcu
Yengeç
Antisya Burcu
Yay
Kontra Antisya Burcu
İkizler
Elementi
Toprak
Nitelik
Öncü
Haritadaki Doğal Evi
10.Ev
Cinsiyet Enerjisi
Dişil
Vücutta Temsil Ettiği Bölge
Saç, tırnak, diş, kemikler
Gölge Özelliği
Baskıcı, sınırlarla kısıtlayan, kontrol dürtüsü
Aydınlık Özelliği
Sorumluluk sahipliği, sabır, sistematiklik

Oğlak Burcu Astrolojik Sembolikleri

Astroloji’de Oğlak burcu aşağıdaki kavramlarla ilişkilendirilir.

Temel Sembolikleri

  • Sistemler, Kurallar, Yapılar (Kendi kendine işleyen sistem ve sistemin devamlılığı),
  • Disiplin – Sorumluluk,
  • Azim, Özveri, Ciddiyet,
  • Dünyevi Başarı Konuları,
  • Mesafeli Olmak,
  • Olgun Olmak,
  • Stratejik yaklaşmak, Yönetmek, Kontrol etmek
  • Mekanize Aksamlar,
  • Bilim ve Teknoloji,
  • Cinsel aşırılık,
  • Kontrol için manipülasyon,
  • Genel olarak sabır isteyen zor sorumluluklar,
  • İzole olmak,
  • İnsan eliyle yapılan medeniyet getiren faaliyet ya da yapılar,
  • Güvenilirlik ve Statüko Bilinci ile ilişkilendirilir.

Mundane (Dünya) Astrolojisi

  • Hükümet, Düzen ve kendi kendine işleyen Sistemler (yaptırım gücüne sahip),
  • Kurumsal Yapılar,
  • Yapı – İnşaat Sektörü,
  • Prestij,
  • Statüsü Yüksek Yöneticiler ya da Uzmanlar (kontrol-karar-teyit merciileri),
  • Yargı Sahipleri,
  • Ana Parti (İktidar),
  • Askeriye Üst Rütbelileri,
  • Tarihi Yapılar (Eski yapılar, kuleler, heykel, anıt, yeraltı antik yaşam yerleri) ve Müzeler,
  • Organizasyon (Yasal ya da yasa dışı), Uyuşturucu madde,
  • Zaman kavramı ve zamanı merkez alan kavramlar,
  • Teknoloji ve Bilim merkezleri ve bunların parçaları (uzmanları, sonuçları, ürünleri vs),
  • Doğa, zorlu ve yüksek alanlar (dağlar, ıssız yerler)
  • Vücutta Saç, tırnak, diş, kemikler ile ifade edilir.

Oğlak burcundaki gezegenleri nasıl değerlendirmeliyiz?

Astrologic = Astromantık

Bir doğum haritasında Oğlak burcu gezegenleri; sabır, olgunluk, sorumluluk, mesafe, soğukluk, kontrol, yapısal ve organizasyonel yansımalar ve tabi yukarıda bahsettiğimiz temaları da ifade edeceklerdir. 

Bir gezegeni Oğlak burcu yerleşimi ile yorumlarken; Oğlak sembolikleriyle birlikte bu gezegenin de özelliklerini kombine edip düşünmek gerekir.  

Oğlak burcu yöneticisi "Satürn"ü nasıl yorumlamalıyız?

Astrologic = Astromantık

Satürn bu burcu yönetir. Ayrıca Satürn Kova’yı da yönetir ve ek olarak Terazi’de yücelir. Satürn Kova’da daha saf bir arketip olarak yaptırımsız sosyal yapıları ve toplulukları gösterirken, Terazi’de daha çetrefilli içine siyaseti, sosyal dengeleri, birlikteliklerden doğan ortak sorumluluk ya da kazanımları alan komplike yapıları gösterecektir.  Oğlak burcundaki Satürn profili ise yine sosyal düzenlerin olduğu fakat yaptırımların da bulunduğu sistemleri anlatacak. Güven ve stabilite için bilimi, tekniği, devleti, eğitimi, adaleti ele alıp bu konularda işleyen mekanizmaların sürdürülebilirliğini sağlayacak. Toplumu düzenlemek adına kurallar koyacak ve bunlara uyulmasını zorunlu kılacak. Satürn semboliklerini incelemek için Satürn gezegeni yazıma da göz atabilirsiniz.

Satürn Oğlak burcu yerleşim örnekleri;

Örneklerdeki kişileri Satürn Oğlak semboliği açısından (yukarıdaki Oğlak burcu özelliklerini düşünün) inceleyelim. 

  • Neil Alden Armstrong’dan aslında Yengeç burcunun Jüpiter yücelimi konusunda bahsetmiştik.  Şimdi Oğlak Satürn’ü açısından (meslek – uzmanlık) inceleyelim. Armstrong (5 Ağustos 1930 – 25 Ağustos 2012), 1969’da Ay’da yürüyen ilk kişi olarak tanındığını ve Amerikalı astronot ve havacılık mühendisi olduğunu söylemiştik. Aynı zamanda bir deniz havacısı , test pilotu ve üniversite profesörüydü. Ek bilgi; Jüpiteri Yengeç burcundaydı (mekanlar) ve Satürn’ü Oğlak (uzmanlık alanı teknoloji) burcundaydı. Burada “Ay’a ayak basan ilk Amerikalı” olarak tanındığının altını çizelim ve ekleyelim Yengeç burcu yöneticisi sebebiyle Ay mekanları, Jüpiter de “uzay”ı anlatıyor. Kendisinin Pilot olması, ek olarak Uzay Mühendisliği Profesörlüğü yapması, Ulusal Uzay Komisyonunda hizmet vermesi de Satürn Oğlak’ın ifade ettiği “teknolojiyle ilgili uzmanlıkları olduğunu ve devletle ilgili kurumlar aracılığıyla görev yaptığını” açıklıyor.  Ve gayet tabi bunun havacılık alanından geldiği (Jüpiter Yengeç) de gayet açık. Mars’ı da antisyası İkizler’de! Yani mekanlardan (Yengeç), uzaya (Jüpiter) ayak basmış (Mars İkizler) bir Üniversite Profesörü (Satürn Oğlak). Detaylı bilgi almak isterseniz linki buraya bırakıyorum. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Neil_Armstrong).
  • Bilim, teknik ve uzmanlıklara William Cook’tan devam edelim. Cook (27 Ocak 1931 – 15 Nisan 2011) Amerikalı bir girişimci (Yükselen – Mars Aslan ve Kuzey Ay Düğüm Koç), hayırsever (sosyal sorumluluk bilincine sahip; Güneş Kova), tarihi korumacı (Jüpiter Yengeç – Satürn Oğlak – sosyal ve kültürel geçmiş ve Mars Aslanla korunumu), tıbbi ekipman (Merkür Oğlak) üreticisi (Satürn Oğlak – işi / uzmanlığı bu ve Chiron’la kavuşmuş Ay Boğa tıbbi ürün ihtiyacını karşılama-bundan da para kazanma) ve Amerika’nın en zengin adamlarından (Ay, Satürn, Merkür, Neptün toprak üçgeni) biriydi. Cook Group’u eşi Gayle Cook ile birlikte (Ay Boğa – Jüpiter Yengeç sekstili aile şirketi – isimlerinin anlamı da boğa-yengeç yansımasıyla aşçı aslında:) ve Venüs de Yay eşi akademiyle de ilgiliydi) kurdu. Üniversitelerce onurlandırıldılar ve ödüllendirildiler.  Burada da Satürn Oğlak; Cook’un Biyoloji mezunluğunu, iş adamlığını (nasıl bir prensiple çalıştıysa boş bir odadan bir imparatorluk kurmuş), bilime hizmet eden ürün icatçılığını ve üretimini, yani işinin ve uzmanlığını, tarihe ve tarihi yapılara olan ilgisini / bilgisini açıklıyor.  (Detaylı bilgi için; https://en.wikipedia.org/wiki/William_Cook_(entrepreneur))
  • Satürn Oğlak’ta ayrıca genel vücut güç ve kudreti (denge / direnç / yapı) yani spor ve fizik ile ilgili uzmanlıkları da görmek mümkün. Tabi bu durumda Oğlak’ın Yay yansıması etkileri olabileceğini, Satürn’le beraber hem bedensel yeterlilik, hem keyif aldığı şeylerle ilgilenmek, hem de meslek açısından kişisel gezegenlere de bakmalıyız. Aşağıda fikir vermek adına bir kaç isim paylaşıyorum.
    • Robert Walthour (1 Ocak 1878 – 1 Eylül 1949), döneminin en iyi Amerikalı profesyonel bisikletçilerinden biriydi. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Walthour)
    • Zora “Bell” Folley (27 Mayıs 1931 – 7 Temmuz 1972), savunma oyunu ve yumruk yeteneği ile tanınan, 20. yüzyılın ortalarında Amerikalı bir ağır siklet boksördü. (https://en.wikipedia.org/wiki/Zora_Folley)
    • Willie Howard Mays (6 Mayıs 1931), Major League Baseball’da (MLB) eski bir orta saha beyzbol oyuncusu . Şimdiye kadarki en büyük oyunculardan biri olarak kabul edilen Mays, The Sporting News ve ESPN de dahil olmak üzere tüm zamanların çoğu listesinde Babe Ruth’un ardından ikinci sırada yer alıyormuş.  (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Willie_Mays)
    • Bu cidden şaka gibi ama kule (Satürn) dalışında uzmanlaşan Matthew Mitcham (2 Mart 1988 doğumlu) emekli bir Avustralyalı dalgıç ve tramplencidir . Bir dalgıç olarak, 10 m platformunda 2008 Olimpiyat şampiyonuydu ve Olimpiyat tarihindeki en yüksek 2. tek dalış puanıdır (o zamanlar şimdiye kadarki en yüksek puanlı dalışmış).  (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Mitcham)
    • Frederick Carlton Lewis (1 Temmuz 1961 doğumlu), dokuz Olimpiyat altın madalyası , bir Olimpiyat gümüş madalyası ve sekiz altın dahil 10 Dünya Şampiyonası madalyası kazanan Amerikalı eski bir atletizm sporcusu. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Lewis)
  • Ek olarak iş dünyasında da Oğlak / Yay yansımasından ötürü pek çok kurumsal yapıda uzmanlık kazanmış (siyaset, bilim, devlet, hukuk, yayıncılık, medya, basın, literatürde öğretici vs) kişiler görmek mümkündür.

Ek olarak;

  • Yine belirteceğimiz gibi, pek çok farklı konuda detay almak için farklı kombinasyonlara da bakmamız gerekecek, haritanın bir bütün olduğu ve örneklerde gerçekten saf arketipi makaslamanın zor olduğunu unutmadan sadece “Satürn’ün Oğlak burcu doğasına” örnek vermek istedim. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağım.  

Oğlak burcu yücelim yöneticisi "Mars"ı nasıl yorumlamalıyız?

Astrologic = Astromantık

Öncelikle bir gezegenin bir burçta yücelmesi kavramına açıklık getirelim. Yücelimdeki bir gezegen aniliği, benzersizliği, bir durumun en üst oktavında olma halini, gerçekten yücelmeyi anlatacaktır. 

Mars Oğlak burcu yücelim yöneticisidir. Mars aslen Koç ve Akrep burçlarını da yönetir. Koç’ta en çiğ ve dürtüsel hareketlerini direktlik çerçevesinde kullanır, enerjisini hızlı tüketir. Akrep’te sürekli riskli, tehlikeli, şüpheci, gizlilik enerjisiyle ve her tehlikeden korunma içgüdüsüyle hareket eder. Yücelimsel yönetimde olduğu Oğlak burcu alanında ise bu saydıklarımızdan farklı ve çok spesifik etkiler görülecektir. Burada Mars; işler parçaların bir araya getirilip sistematize uygulama sağlamasıyla, teknolojik aksamlarla (makine), her anlamda organize, planlı, saat gibi işler şekilde, güdülere köle değil aksine kuralına kaidesine göre çalışacaktır. Kişi Oğlak ve Mars semboliklerini diğer bireylerden daha fazla sergileyen bir hikayeye sahip olabilir.  

Mars Oğlak yerleşimine örnek verelim;

Örneklerdeki kişileri “hangi tarzdaki aksiyonlarıyla” tanıyoruz? Aşağıda Oğlak burcu Mars’ı için örnekler verelim.

  • Size dünyaca ünlü hepimizin geçmişte ve bazılarımızın hala bayılarak izlediği çizgi filmleri yapan kişinin Mars’ı Oğlak desem şaşırsınız. Ben de şaşırdım. Walt Disney (5 Aralık 1901 – 15 Aralık 1966)‘den bahsediyorum, siz şok 🙂 Öncelikle Mars hangi alanda enerji harcadığımız, neyi nasıl yaptığımızı, hangi alanda aktif olduğumuzu gösteriyor diye hatırlatma yapalım. Walt Disney ne yapıyordu diye sormalıyız. = Çizim, İllüstrasyon, sektörüne ait pek çok teknolojik gelişmenin denemesini ve tanıtımı, Oğlak’ın sesle – bilimle ilgisiyle birlikte kendi işinin ses ve prodüksiyon geliştirmelerini yapıyordu. Hareket nedir; animasyon (Mars). Bilimsel yanı nedir (Oğlak) ; her türlü mekanik aksamın (Mars) bir arada çalışması Oğlak (ses sistemi, görüntü sistemi, yansıtma sistemi vs), Nasıl yapıyordu? Hırslı, mükemmel işleyişe takıntılı, yüksek standartlı, ipin ucunu bırakmadan, hem kendinden hem herkesten aynı prensibi bekleyerek. Başka yönleriyle de incelemek isterseniz Yay Güneş’i, Akrep Merkür’ü, ve Oğlak’ta stelyumu olduğunu hatırlatmam gerek. (Hayatı hakkında bilgi için bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney)
  • Ay Burcu’nun Yengeç oluşu sebebiyle Yengeç burcu kısmında kısıtlı olarak ABD’nin 26. Başkanı Theodore Roosevelt’ten bahsetmiştim. Burada Mars Oğlak kısmında da bahsedelim.  Amerikalılara göre kendisi oldukça önemli bir figürdü. Öyle ki hem iç hem de dış politikalarla kendi ülkesinin çehresini değiştirdiği, halk içinde “kahraman” olarak görüldüğü söylenir. Ama yine Mars ile Roosevelt aslında ne yapıyor diyeceğiz. Spor yapmış, Askerlik yapmış, Kamu Hizmeti yapmış, Polis Memurları Kurulu başkanlığı yapmış, Savaşa gitmiş – kazanmış, devlet adamlığı (valilik, senato başkan yardımcılığı,başkanlık), işçi ve köylüler için organize sanayi çalışmaları yapmış, Panama Kanalını açtırmış,  donanma çalışmaları yapmış ve ABD donanmasını en yüksek gücüne getirmiş. Saydıklarımdaki hırsa, disipline, çabaya, sistem kurmaya, bilime askeriye konularına ve faaliyetlerine bakın. Zaten devlet kendi kendine işleyen bir sistem olarak çok Oğlak. Mars da devlet faaliyetlerini her yönüyle açıklıyor. Enerji burada harcanıyor, her gün bu işlerle uğraşıyor. İlginç bir haritası var. Yalnız sık sık hatırlatacağım ki Dış Siyasetle aram iyi değildir. Buna rağmen internette araştırırken bazı kesimlerin de kendisinden “Irkçı” olarak bahsettiğini de belirtmem gerek (Ay Yengeç – Irkçılık). Ek olarak bundan da bahsedelim;  ABD’nin meşhur Rushmore dağında heykeli olan 4 Başkan’dan biridir.  Gelmiş geçmiş en başarılı başkanlardan biri olduğu kabul edilir (Azmi siz düşünün). Sırf bu heykel meselesinden bile kendi devleti (Oğlak) tarafından icraatlarının (Mars) onurlandırılmasını görüyoruz. (https://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_Roosevelt)
  • Bir Mars Oğlak örneğini de tarihin tozlu sayfalarından (en sevdiğim alanlardan) verelim. İngiliz Kraliyet ailesi mensuplarından; I.Mary. İspanya Kraliyet aile kayıtlarına göre İspanyol Aragonlu Catherine’den doğma ve tarihin en çok evlenen krallarından VIII.Henry’den olma I.Mary, hayatı boyunca devlet (o zaman krallık – siyaset yani aslında – Oğlak) çalkantılarında hayatı için mücadele (Mars) etti. Tudors’u izlediyseniz genel çerçeveyi anlamışsınız. Önce babası annesini boşamak uğruna afaroz edildi, sonra kendisi gayrimeşru ilan edildi (Güneş’i Balık – Ay’ı Başak; parçalanan, aile yapısı, hedef ve ihtiyaçların zıtlığı, iç dünyada hep dualite). Babası ölene kadar da siyasi anlamda hayatta kalmak ve hakkını korumak için her türlü mücadeleye girdi ve ona yapılan zorbalığa katlandı. Sarfettiği eforu ve gösterdiği dirayeti (Mars Oğlak) düşünün, hem ruh hem de beden sağlığını da etkilemiş. Sonrasında da koyu katolik (Güneş zaten Balık bi de Jüpiter Yengeç yüceliminde Retro inanç, Satürn Yay-uzmanlığı yada yozlaşmış din ve siyaset) bir kraliçe olarak cidden Güneş Balık’ı (acımasızlık gölgesi) ve Mars Oğlak’ıyla (hırs) soğukkanlı bir şekilde acaip kanlı olaylara imza attı. Baş kestirdi, insan astırdı, yaktı. Burada kontrol altında tutmak için her türlü sistemsel (Oğlak) direnci ve aksiyonu (Mars) sonuna kadar (yücelimle gelen aşırılık efekti) kullandığını görüyoruz. Kanlı Mary lakabı olduğunu unutmayalım. Kan da Marsla ilgili – yine yücelimsel efekt. Çünkü birine lakap takarken onunla ilgili en spesifik şeye odaklanırsınız. Mary ne yapmış = Çok kanlı icraatlar yapmış. Oğlak’ta cinsel aşırılıktan ve mesafeli tavırlardan bahsetmiştik. Burada İspanya Prensi Philip ile sadece siyaseten evlendiğini, defalarca varis yapmayı denediklerini, bir süre sonra bu düşüklerin sağlığını gitgide bozduğu ve kocasının onu terkettiğini de görüyoruz. Tarihçilerin yazdıklarına göre de bir Kraliçe’den çok bir Kral azmi ve hırsı taşıdığı söyleniyor, Mars Oğlak (+Güneş Balık da tabi) bu harita için fazla eril bir aksiyon tarzı olarak algılanmışa benziyor. (Daha fazla incelemek isterseniz bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_I_of_England)
  • Çok tatsız ve okuması bile insanın vicdanına dokunan bir Dünya Astrolojisi örneği vermeden geçmeyeyim. 2008′ yılında İsrail kuvvetleri, Gazze’de “tüm dünya gözünde savaş suçu işlerken” Mars henüz 0 derecede Oğlak’a girmişti. Enteresandır ki Savaş Tanrıçası Venüs önlenemez toplumsal hareketleri anlatan Kova burcunda –  olayı küreselleştirecek Neptün’le kavuşuyordu. Ay, Güneş, Merkür, Jüpiter ve kuşaksallardan Plüto zaten hali hazırda Oğlak’taydı, ama Mars da Oğlak’a girince (yücelim efektinin ani ve büyük olay yaratan vurgusu) bölgede 1967’den beri eşi benzerine rastlanmayan en kanlı hava saldırısı (Jüpiter Oğlak) yaşanmış. (Gazetelerin yalancısıyım. Bkz; Saldırı Kronolojisi – Milliyet ) Oğlak stelyumunu inceleyelim. Jüpiter Oğlak (organize ordu, hava saldırı teknolojisi) + Merkür Oğlak (çok çeşitli teknolojik silahlar ve bunların mobilize oluşu, savaş konuşmaları + taktikleri) + Ay Oğlak (devlet/savaş tarafından can, mal anlamında mağdur edilen halk) + Güneş Oğlak (Hedef siyasi ve hakimiyetsel üstünlük) + Mars Oğlak da gelince savaşın başlatılması ve uygulanması. Oğlak stelyumunun yanında Venüs’le Neptün’ün Kova’da buluşması da iki ırkın “ayrılıkçı bir doğa taşıyan” savaşının global çapta her evin televizyonunda kadar gelmesine sebep oldu. Hızımı alamadım haritanın yükseleni de Koç burcunda, siyasetten asla anlamayışım biraz da aslında global siyasi olayların arkasında ne olduğunu asla kimsenin net olarak söylememesinden sebep olsa gerek. Tarihe hakim biri okursa mesaj atıp beni düzeltsin ama yükselen koç’a bakıp olay nedir diye düşündüğümde; aniden başlayan dürtüsel bir saldırı olarak görüyorum. Tabi arka planda aslında belli bir kesim tarafından arzu edilen toplumsal şartlar için (Venüs Kova) tabanı oluşturulmuş (Oğlak stelyum) bir planın bir taş atma (Yükselen Koç) bahanesiyle tüm ezici gücüyle (Mars Oğlak yücelime girmesi) başlaması gibi de düşünebiliriz.

Genel bilgi;

Şüphesiz Oğlak burcunu yücelimsel yöneten Mars yerleşimi ve etkilerine verilebilecek sayısız örnek mevcuttur. Sizler de bu yerleşimin doğasını anlamak için yukarıdaki açıklamalardan örnek alarak başka haritalarda gözlemleyebilir ve fikir üretebilirsiniz. 

İçerikler Hakkında;

  • Bu içerikleri oluştururken literatür için değeri yüksek ve prensiben yorumu kolaylaştıran bir öğreti yolu sunan olan Astroloji Eğitimi I, II, III (Astroloji Akademisi – Devrim Dölen) serisi kitaplarından faydalandım.
  • İçerikte belirtilen astrolojik bilgiler benim de bizzat benimsediğim ve kullandığım Sümer Tabanlı NeoKlasik Astroloji esaslarına dayanır. (Astroloji Akademisi Devrim Dölen NeoKlasik Ekol hakkında detaylı bilgi için bkz; www.astrolojiakademisi.com) O sebeple Modern, Batı ya da Vedik temelli gibi farklı astroloji ekollerine ait bilgilerle kıyaslamayınız.
  • Örneklemeleri ise yine NeoKlasik öğretilerin prensiplerine göre hazırladım. 
  • Örneklerimi araştırırken faydanalandığım (mümkün olan en doğru ve teyitli) bilgi kaynaklarını yazıların yanında link vererek belirttim. Solar Fire kullanıcısı Astrolog dostlarım da örneklemelerde kullandığım haritaların büyük çoğunluğunu otomasyonla yüklenen databankta bulabilir ya da linklerdeki doğum tarihlerini Solar Fire’da kullanarak inceleyebilirler.

Bu websitedeki yazılardan referans ya da kaynak göstermek için lütfen Astrolog Ecem Onay’a hitaben merhaba@astrologicbyecem.com’a talebinizi içeren bir mail atınız. 

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2018/02/white_divider_bottom-1.png
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/astrologic-yeni-logo_FINAL-08-640x180.png

Görmesini bilenler için yıldızlarda nice sırlar saklıdır!

error: Oppss!