fbpx
 
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/1-1.jpg

Balık Burcu

Temel Sembolikleri

20 Şubat – 20 Mart arasında doğan kişiler “Balık Burcu” olarak nitelendirilirler.

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/Balik-Burcu.jpg
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/2-1.jpg

Balık Burcu - Temel Bilgiler

Balık Dönemi
20 Şubat - 20 Mart
Glifi / Sembolü
Dualiteye ve bilinmezliğe rağmen bağlantılı olmak
Yönetici Gezegeni
Jüpiter
Yücelim Yöneticisi
Venüs
Karşıt Burcu
Başak
Antisya Burcu
Terazi
Kontra Antisya Burcu
Koç
Elementi
Su
Nitelik
Değişken
Haritadaki Doğal Evi
12.Ev
Cinsiyet Enerjisi
Dişil
Vücutta Temsil Ettiği Bölge
Ayaklar, hormonlar
Gölge Özelliği
Kurban bilinci, tembellik, hazlarda aşırılık
Aydınlık Özelliği
Bütüncül düşünme, sınırsızlık, soyut icatçılık

Balık Burcu Astrolojik Sembolikleri

Astroloji’de Balık burcu aşağıdaki kavramlarla ilişkilendirilir.

Temel Sembolikleri

  • Empati,
  • İnançlar,
  • Fedakarlık,
  • Sezgisellik,
  • Sınırsızlık,
  • Çözülme,
  • Hoşgörü,
  • Bağımlılıklar,
  • Bağ Paylaşımı,
  • Şifa, Bereket,
  • Aşkınlık, Akışkanlık, Kurbanlık – Kahramanlık, Bilinmezlik,
  • Çoğu zaman anlaşılması zor arka plan ya da soyut kavramlar,
  • Vücutta Ayakları, Tutuklukları ya da Paralizasyonları (Felç, Kapalı Bilinç ya da Koma) temsil eder. 

Mundane (Dünya) Astrolojisi

  • Okyanus Aşırı Uzaklar,
  • Büyük Kollektif, Uzay,
  • Hapishane, Hastane, Şifahane,
  • Gizli Düşmanlar, Gizli – Saklı – Kökü Bilinmeyen Konular,
  • Pek Çok Türde İnziva Temalı Alan,
  • Sürgün, İbadethane, Gizlenmiş ve Tanımlanması zor pek çok bağ ve grup,
  • Evsiz, Köle, Esirler,
  • Mucizeler,
  • Sıvı ve Gazlar (ve bunların Sel, Baskın vs gibi aşırılıkları da),
  • Temelde Kelebek Etkisiyle yayılan öngörülmesi zor yan etkilerle ilgili temalar göreceğiz.

Balık burcundaki gezegenleri nasıl değerlendirmeliyiz?

Astrologic = Astromantık

Bir doğum haritasında Balık burcuna düşen gezegenler yukarıda bahsettiğimiz semboliklerden etkiler taşıyacaktır.  

Bir gezegeni Balık burcunda yorumlarken; Balık burcu sembolikleriyle birlikte bu gezegenin de özelliklerini kombine edip düşünmek gerekir.  

Balık burcunun yöneticisi "Jüpiter"i nasıl yorumlamalıyız?

Astrologic = Astromantık

Jüpiter bu burcu yönetir. Ayrıca Jüpiter Yay burcunun da yöneticisi ve Yengeç’te de yücelimdedir. Jüpiter Yay’dayken bahsetmiştik; toplumsal düzeyde yabancılıklar, yayılmak, hem bilgiyi hem de pek çok etmeni yaymak, genişlemek, insanın doğal yaşamı olmayan yerleri de kullanıma sokmak (havada uçmak – uçakla), geleceğe dair umut taşımak gibi özellikler gösterecektir. Yengeç Jüpiteri uzakları ev edinecek kadar yabancı bir alanda güven ortamı yaratacak ve pek çok yönüyle kendini kollayacak bir alan yaratacaktır. anlayacağımız gibi Jüpiter bu burçlarda soyutu olabildiğince somut etkilere dönüştürüyor. Balık Jüpiteri ise diğer alanlarının “somutluğu”ndan farklı olarak pek çok “soyut” kavram ve temalarla,  ilk bakışta anlaşılmayacak örgütlemeler yapacaktır.  Burada doktorun size yazdığı ilaçların yapılışını ve nasıl işlediğini anlamadan kullanmanız, uzayda bir gezegenin üstünde var olup evinizde çay içtiğiniz gerçeğini tam anlayamamanız, bulutlara dokunamadığınız halde yağmurda ıslanıyor olmanız gibi ” bilinmezi kabule geçme” ve “kollektiflik” etkileri Balık ve Jüpiter’le ilgilidir.  

Jüpiter semboliklerini incelemek için Jüpiter gezegeni yazıma da göz atabilirsiniz.

Jüpiter Balık burcu etkileri örnekleri;

Örnekleri Jüpiter Balık burcu (yukarıdaki Balık burcu özelliklerini düşünün) kapsamında inceleyelim. 

  • Jüpiter’in etkisinde “bulunduğu yerde gelişme ve büyüme”, “Jüpiter’in doğasından ötürü insan yaşamı olmayan yerlerle ilgili olma (gökyüzü, uzay, denizler vs)”, “Balık etkisiyle birlikte arka planı ilk bakışta anlaşılması zor yapılar” faktörlerinden bahsettik. Şimdi tarihe ve bilime “yer çekimi teorisi”ni kazandıran “Isaac Newton”dan bahsedelim.  Kendisinin Jüpiter’i ve Satürn’ü Balık burcunda kavuşum halindedir. Bu iki sosyal gezegenin kollektif tarihte önemi büyüktür. Jüpiter’i tarif ederken şanslı olmasının sebebinin “kendini yabancı ya da farklı alanlarda genişletip sosyal çevreye kabul ettirme” yönüyle mümkün olduğunu belirtmiştik. Çalışmaları kendisinden sonra gelen meslektaşlarına bir rehber görevi görmüştür. Isaac Newton’un fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, simyacı, teolog ve filozof olarak Jüpiter’in (sayı, rakam, literatürel bilgi, uzay vs) pek çok tasvirini fersah fersah aşarak temsil etmiş olduğunu görüyoruz. Ve gayet tabi Satürn’ü de Balık (kuramsal teorileri kanıtlama uzmanlığı da) olduğundan uzmanlığı da bu alanda. Fizik konusu da zaten fazla Balık, daha önce hiç uzaya gitmemiş insanlar olarak evinizde uçmadan oturarak nasıl çay içebiliyor olduğumuzu görmeden kabul ediyoruz. Üstelik çayımızı yudumlarken gökyüzüne baktığımızda hiç gitmediğimiz yıldızları, gezegenleri ve gökte duran ayı seyredip “ne kadar da masalsı” diyoruz. Halbuki anlayabileceğimizden daha büyük bir simülasyonun içinde yaşıyoruz ; Balık 🙂 Bu arada birine bilim adamı diyebilmek için (asli meslek-faaliyet alanı-ihtiyaçları karşılamak) başka noktaları da incelemek gerektiğini hatırlatalım. Newton’a dair çok fazla detay var, ana fikri verdiğimi düşünerek detaylar için linki buraya bırakıyorum. Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton
  • Bilime dair çoğu kişide Balık etkisi görüldüğünü söylememize gerek var mıdır bilmem 🙂 Fakat buraya “hangi alanlarda nasıl büyüdüklerini, Jüpiteryan hesaplamalarda (fizik, uzay ve bunların hesaplamaları için insan yaratımı olan matematik ya da bilgiler) literatürü genişlettikleri”ni incelemek isteyenler için Jüpiter’i Balık’ta olan bir kaç isim daha bırakıyorum.
    • İlk başta Leonardo da Vinci (İtalyan hezârfen, döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamı) olmak üzere,
    • Johannes Kepler (Gökbilimci, Matematikçi, Astrolog),
    • Sigmund Freud (Psikanaliz),
    • Gerardus Mercator (harita),
    • Gustave Eiffel (Fransa’daki Eiffel kulesini tasarlayıp inşa eden Mimar ve İnşaat Mühendisi, yine Balık’ın modelleme yönüyle), 
    • Friedrich Engels (Alman sosyalist, filozof, tarihçi ve siyaset bilimci)
    • Son örneğimiz de cidden “yabancı alanlara nüfuz etmekte kendini aşmış olan” Richard Branson olsun 🙂 (İngiliz milyarder, girişimci ve iş adamıdır.) Müzik (plak şirketi Virgin), Havayolları (şirket Virgin Atlantic), Demiryolları (Virgin Rails), hatta uzay turizmi için SpaceShip2 yatırımcılığı da yapmıştır. Müzik sosyo-kültürel, Havayolları ve Uzay da asli insan yaşam alanı olmaması açısından çok Jüpiter Balık. Virgin ismi de bakir, el değmemiş anlamında Jüpiter Balık’ı resmen isimlendirmiş.
  • Bilim dışında da yine soyut alanlardan “din” örneğine bakalım. Milyonlarca insanı bir inançla birleştiren kavramlardan biri olan din de Balık ve Jüpiter’in konularındandır. Papa 16. Benedict’in hem Jüpiteri, hem Merkür’ü Balık burcundayken, uzmanlık ya da mesleğini gösteren Satürn’ü de yine din – siyaset bağı olan Yay’dadır. Kendisi gençlik yıllarında akademik çalışmalar yapmış, İlahiyatçıymış, Teoloji Profesörlüğü yapmış. Papa olana kadar da Kardinaller Koleji’nin dekanıymış. Genişlediği alanları (din, akademi, siyaset- çünkü siyasi bağlar da mevcut) Jüpiter ile düşünüp uzmanlık alanlarında Satürn Yay (akademik olmak, ilahiyatçı olarak çalışmak, bunlarda resmi uzmanlık kazanmış olmak) olarak semboloji gayet net örnekler veriyor.  Hayatına dair detayları buraya bırakıyorum bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Benedict_XVI
  • Son örneğimizde de insan yaratımı soyutluk adına; “Müzik” ve “Sinema” olsun!
    • 1915 doğumlu Frank Sinatra (Amerikalı şarkıcı, oyuncu, yönetmen, yapımcı) kendi döneminden günümüze kadar yansıyan başarılı performanslara imza atmıştır. En sevdiğim şarkısı “My Way” ve sizi bilmem ama benim playlistimde bir çok şarkısı hala var.  (Hayatı ve çalışmaları için bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/Frank_Sinatra)
    • Yine aynı yıl doğumlu Billie Holiday (Lady Day) pek çok Caz ve Blues sanatçısına ilham verecek eserlere sahiptir. Kendisinin Balık’ta stelyumu ve farklı yerleşimleri de olduğundan dokunaklı bir hayat hikayesi olduğu da bilinir.  (Hayatı ve çalışmaları için bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/Billie_Holiday)
Ek olarak;
  • Yine belirteceğimiz gibi, pek çok farklı konuda detay almak için farklı kombinasyonlara da bakmamız gerekecek, haritanın bir bütün olduğu ve örneklerde gerçekten saf arketipi makaslamanın zor olduğunu unutmadan sadece “Jüpiter’in Balık burcu doğasına” örnek vermek istedim. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağım.  

Balık burcu yücelim yöneticisi Venüs'ü nasıl yorumlamalıyız?

Astrologic = Astromantık

Öncelikle bir gezegenin bir burçta yücelmesi kavramına açıklık getirelim. Yücelimdeki bir gezegen aniliği, benzersizliği, bir durumun en üst oktavında olma halini, gerçekten yücelmeyi anlatacaktır. 

Venüs bu burçta yücelir.  Boğa’da daha materyalist ve somut, Terazi’de ise daha sosyal bağlarla gelen etkileri anlattığından bahsetmiştik. Yücelimsel yönetimde olan Balık burcu yerleşiminde ise çok spesifik etkiler görülecektir. Kişi Venüs ve Balık semboliklerini diğer bireylerden daha fazla sergileyen bir hikayeye sahip olabilir. Burada “çoğu şeye sahip olmak isteyen Venüs” soyut alanlarda gerçekliğin sınırlarını aşarak (Balık) kendini belli edecek.  Ya da gölgesinde soyut hazlar ya da kuramlar içinde kaybolacak. 

Venüs Balık yücelim yerleşimi örnekleri;

  • Öncelikle bilimsel açıdan ele alalım. Venüs’ün realiteyle ilişkisinden bahsetmiştik. Balık olunca yine bir soyutluktan söz edeceğiz. “Soyut Realite”nin somutlaştırılması olarak 2020’de Dünya Sağlık Örgütü, yeni koronavirüs için Halk Sağlığı Acil Durumu ilan ederken (henüz global pandemidir diye resmen ilan edilmedi, bunun için 11 Mart 2020 Güneş Balık’ı bekleyeceklerdi.) Venüs Balık burcunda ve Neptün’le kavuşumdan henüz ayrılıyordu. Tüm global bilim merciileri hem kendi ülkeleri içinde hem de globaldeki bilim adamlarıyla bu gerçek (Venüs) ama bilinmez tehlikeyi (Balık-bilinmeyen) anlamak için biraraya (Oğlak Stelyum) geliyordu.  Dünya Sağlık Örgütü de Covid19’un (arka planı bilinmeyen ama gerçek bir risk) Halk Sağlığı acil durumunu gerektirecek ve pandemiye varabilecek yayılmacılıkta (Mars Yay) bir risk olabileceğini ilan etti (Güneş Kova + Merkür Kova; önlenemez krizler ve kollektiflik).  (Detaylar için bkz; https://www.who.int/news/item/30-01-2020-statement-on-the-second-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-outbreak-of-novel-coronavirus-(2019-ncov))
  • Venüs’ün hem soyut hem de somut anlamda istediklerimiz ve sevdiklerimizle ilgisi olduğunu söylemiştik. Ek olarak burada estetik anlayış, realite ve sanat da var. Balık ile Venüs semboliklerini bir araya getirdiğimizde “aşkın sanat sevgisi” ya da “soyut ideolojili sanatlar” gibi kavramlardan bahsetmek mümkün. Örneğin Van Gogh; intiharından sonra ünlü olduğu için, halkın hayal gücünde yanlış anlaşılan bir dahi olarak görülmeye başlanmış, 2.100’ün üstünde eser bırakmış ve Modern Sanat tarihine geçmiş bir isimdir.  Kendisinin Venüs’ü gibi Mars’ı da balıktır (Güneş’i kontra Koç’ta, Ay’ı ve Jüpiter’i kare Balık’ta). Tıpkı sanat sevgisi ve bu alandaki sanat üretimi gibi alkol bağımlılığı ve psikolojik rahatsızlıkları da olduğu bilinir.  (Hayat hikayesini merak edenler için bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh)
  • Venüs Balık’ın yüceliminde sanat pek çok anlamda karşımıza çıkacaktır. Güzel görüntü vermek / yakalamak, verilmek istenen mesajı görsel / duyusal en iyi şekilde yansıtmak, arzu edilebilecek bir bedene, sese, sanata sahip olmak anlamında izler göreceğiz.
    • TV / Müzik dünyası; Emma Watson, Drew Barrymore, David Tennant, Orlando Bloom, Kristen Steward, Penelope Cruz, Adam Baldwin, John Travolta, Reese Witherspoon, Barbra Streisand, Kristen Dunst, Rachel Weisz, Kate Hudson, Celine Dion, Justin Bieber..vs.
    • Literatür (edebi) Charles Dickens, Emile Zola, Victor Hugo, Jules Verne vs. Ayrıca Galileo ve Thomas Edison gibi bilim adamları da var.
    • Venüs Balık’ı hangi alanlarla eşleştireceğimizi önceki yazılarda belirttiğim gibi “kimliksel”, “donanımsal” ya da “mesleki” başka yerleşimlerle de incelememiz gerekir.
  • Yine belirteceğimiz gibi, farklı detaylara yine başka kombinasyonlarla da bakmamız gerekecek. Haritanın bir bütün olduğunu ve saf arketipleri örneklerden makaslamanın zor olduğunu unutmadan sadece “Venüs’ün Balık yücelimsel yönetimine” örnekler vermek istedim. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağım.  
Genel bilgi;

Şüphesiz Balık burcunu yücelimsel yöneten Venüs yerleşimi ve etkilerine verilebilecek sayısız örnek mevcuttur. Sizler de bu yerleşimin doğasını anlamak için yukarıdaki açıklamalardan örnek alarak başka haritalarda gözlemleyebilir ve fikir üretebilirsiniz. 

İçerikler Hakkında;

  • Bu içerikleri oluştururken literatür için değeri yüksek ve prensiben yorumu kolaylaştıran bir öğreti yolu sunan olan Astroloji Eğitimi I, II, III (Astroloji Akademisi – Devrim Dölen) serisi kitaplarından faydalandım.
  • İçerikte belirtilen astrolojik bilgiler benim de bizzat benimsediğim ve kullandığım Sümer Tabanlı NeoKlasik Astroloji esaslarına dayanır. (Astroloji Akademisi Devrim Dölen NeoKlasik Ekol hakkında detaylı bilgi için bkz; www.astrolojiakademisi.com) O sebeple Modern, Batı ya da Vedik temelli gibi farklı astroloji ekollerine ait bilgilerle kıyaslamayınız.
  • Örneklemeleri ise yine NeoKlasik öğretilerin prensiplerine göre hazırladım. 
  • Örneklerimi araştırırken faydanalandığım (mümkün olan en doğru ve teyitli) bilgi kaynaklarını yazıların yanında link vererek belirttim. Solar Fire kullanıcısı Astrolog dostlarım da örneklemelerde kullandığım haritaların büyük çoğunluğunu otomasyonla yüklenen databankta bulabilir ya da linklerdeki doğum tarihlerini Solar Fire’da kullanarak inceleyebilirler.

Bu websitedeki yazılardan referans ya da kaynak göstermek için lütfen Astrolog Ecem Onay’a hitaben merhaba@astrologicbyecem.com’a talebinizi içeren bir mail atınız. 

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2018/02/white_divider_bottom-1.png
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/astrologic-yeni-logo_FINAL-08-640x180.png

Görmesini bilenler için yıldızlarda nice sırlar saklıdır!

error: Oppss!