fbpx
 
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/1-1.jpg

Merkür

Temel Sembolikleri

Merkür astrolojide ; aktarım prensibini sembolize eder. Beşer dünyada aktarılabilen herşeyi ve bunların ağlarının işleyişini (bilgi, iletişim, ticaret, öğreti, haber, yol), ufak – hızlı ve küçük bileşenleri ve hareketleri, düşünme – karar alma ve verme gibi temaları ifade eder.  

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/2-1.jpg

Merkür - Temel Bilgiler

Glifi / Sembolü
Merkür
Yönettiği Burç
İkizler ve Başak Burcu
Yüceldiği Burç
Başak Burcu ve Kuzey Düğüm
Şeref Derecesi
15° Başak
1 Zodyak Turu
1 Yıl ≌
1 Burç Ziyaret Süresi
16-20 Gün ≌
Retro Süresi
3 Hafta ≌
Ortalama Hızı
00°59’08’’
Dost Gezegen
Tek dostu kendidir 🙂
Düşman Gezegen
Jüpiter
Gölge Özelliği
Manipülasyon, Yalan
Aydınlık Özelliği
Aktarmak, Hız, Bilgi taşımak
Metali
Civa

Merkür Astrolojik Sembolikleri

Merkür haritalarda aşağıdaki alanlar hakkında bilgi verecektir;

Bir kişi haritasında; kişinin zihinsel yatkınlıklarını (düşünme – karar alma ve verme hız ve şeklini), motor becerilerini (el, ayak, dil kullanımı vs), iletişim şeklini anlatacaktır.

Sağlık açısından; Sinir sistemi, kısa hafıza, zihinsel durumlar, akciğerler ve küçük mikroorganizamalar ile ilgilidir. Yine bulunduğu burç bu durumun detayları hakkında bilgi verecektir. 

Dünya Astrolojisi açısından; konuşulanları, iletilenleri (haber, telefon, internet, gazete vs), ticareti, merak konularını, hız ve konuşulan dille ilgili durumları, ilaç ya da sentetik maddeleri gösterecektir. Yine bulunduğu burç bu durumun detayları hakkında bilgi verecektir. 

Yalnızca Merkür’e baktığımızda burç bilgisi olmadan sadece bir “belirteç” görevi olduğunu görüyoruz. Fakat burç bilgisini de eklediğimiz zaman Merkür adeta bulunduğu burcun tonlarında şeyler ifade etmeye başlayacak. Kendi özellikleri ile birleşince konuşulanların, merakın, bilginin ya da aktarılanların ne olduğuna dair detaylar verecektir. 

Merkür'ü daha yakından tanıyalım!

Astrologic = Astromantık

Merkür özelliklerini daha iyi anlayabilmek adına yöneticisi olduğu İkizler burcu semboliklerine ve yücelim bağlantısı bulunan Başak burcu semboliklerine bir göz atalım! 

Bir doğum haritasında Başak burcuna düşen Merkür burada “bir şeye elverişli ortam hazırlamak (hizmet) için her türlü detayla (hesap, kitap, düzenin parçaları) ilgilenmek” çerçevesinde zihinsel ve iletişimsel deneyimlere vurgu yapacaktır.  Yine aynı şekilde bir doğum haritasında İkizler burcuna düşen Merkür yine Başak Merkür’ü gibi yansıtmak, aktarmak gibi izlenimler sergilemesinin yanısıra prensiben daha hızlı ve yüzeysel yönler sergileyecektir.

Merkür’ü İkizler ve Başak burcunda yorumlarken; bu burçların sembolikleriyle birlikte Merkür’ün özelliklerini kombine edip düşünmek gerekir.  

"Merkür"ü İkizler burcunun yöneticisi olarak nasıl yorumlamalıyız?

Astrologic = Astromantık

Merkür bu burcu yönetir. Ayrıca Merkür Başak burcunun da yöneticisidir. Fakat Başak’taki detay ve küçük tekrarlı prensip bu burçta kendini daha yüzeysel, daha aktarmacı, daha yeni deneyim eğilimi gösteren vurgularla sergileyecektir. Merkür semboliklerini incelemek için Merkür gezegeni yazıma da göz atabilirsiniz.

Merkür İkizler burcu yerleşimi açısından örnekleyelim;

Örneklerdeki kişileri aktarım prensibini hangi alanda İkizlervari sergiledikleri (yukarıdaki İkizler burcu özelliklerini düşünün) anlamında inceleyelim. (Kişi nasıl zihinsel faaliyetler gösteriyor, iletişimi nasıl, zihni neye yatkın, ticari- insanı zihinsel eforu nasıldır..vs)

  • Aloysius “Alois” Alzheimer, (14 Haziran 1864, Markbreit – 19 Aralık 1915, Breslau) Alman psikiyatr ve nöropatolog olarak dünya çapında tanınan bir uzmandır. Alzheimer hastalığının keşifçisi ve isim babasıdır. “İnsan davranışlarını incelemek” (Merkür İkizler’i Jüpiter Akrep ile kontra paraleldir. İkizler vurgusu yüksek, Ayrıca Terazi’de Ay Satürn kavuşumu vardır.) ve klinik çalışmalar ve öğretmenlik yapmak hayatının büyük bölümünü oluşturmuştur. Ek olarak kendisinin “paylaşmadığı yazıları” (Merkür İkizler – Jüpiter Akrep kontra paralel ve Ay Satürn Terazi kavuşum – Mars Koç karşıtlığı) olduğu ve usta öğreticilik yaptığı da bilinir. Burada zihinsel faaliyetleri nasıldır diye sorduğumuzda insan davranışlarının yüzeysel görünümünü izlemeyi İkizler Merkür’den görebiliyoruz (hem yatkın olduğu, hem de zihin faaliyetlerini yoğunlaştırdığı alanı, ayrıca İkizler ve Merkür de nöronlarla ilişkilidir). Bir not daha eklersek 12.evindeki İkizler vurgusu ile pek çok anlamda kollektifte iz bırakmıştır. (Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/Alois_Alzheimer)
  • Nikola Tesla’yı (10 Temmuz 1856 – 7 Ocak 1943) artık duymayanımız yoktur! Sırp–Amerikalı mucit, elektrik mühendisi, makine mühendisi ve fütüristti. Günümüzde en çok alternatif akım (AC) elektrik kaynağı sistemine verdiği katkılarla tanınmaktadır. Kendisi de bir Merkür İkizler (son derecelerde) olduğundan “aktarım prensibi” üzerine zihinsel odaklanması şüphesiz başlı başına bile güzel bir gösterge örneğidir. (Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla)
  • John Maynard Keynes (5 Haziran 1883, Cambridge – 21 Nisan 1946, Sussex, İngiltere), radikal düşünceleriyle ekonomide yeni bir akım başlatan Britanyalı iktisatçı olarak tanınmıştır. Ekonomik durgunlukla mücadelede müdahaleci para ve maliye politikalarını savunmasıyla bilinir. Bu düşünceleri daha sonra Keynesci ekonomi akımı içinde biçimlenmiş ve bu şekilde yankı bulmuştur. Bu noktada “düşünce tarzının bir ekol oluşturduğu (zihinsel faaliyetlerinin aktif olduğu)”, “aritmetikteki başarısı (merkür-insan yaratımı say ve semboller)“, gençliğinde “gazetecilik ve danışmanlık (bilgi almak / vermek)” örnekleri yerinde göstergelerdir! Zihninin yapısını, nasıl çalıştığını ya da zihinsel becerilerini anlayabiliyoruz. (Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Keynes)
Ek olarak;
    • Meryl Streep’e Ay Boğa yüceliminde yer vermiştik. Hatta bunu anlatırken kendisinin (Streep’e özgü) “streep specials” denilen ses ve aksan çalışmalarına yine vurgu yapmıştık. Fazlaca senaryo ya da karakteristik yansıtma çalışmalarıyla haşır neşir olduğunu söyleyebiliriz. Merkür İkizler etkisiyle birlikte hızlı ve başarılı aktarım, replik ezber – tekrar faaliyeti ve Mars İkizler’iyle birlikte Güneş Yengeç’i de her role adapte olması başarısını anlayabiliyoruz. Hitabetinin güçlü olduğu da bilinen bir gerçektir. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Meryl_Streep)
    • Ayrıca Merkür’ü İkizler’de yerleşmiş ve “zihinsel faaliyetlerinde sorunlu / tekrar eden yaklaşımlara” ve sahip olan Jeffrey Dahmer, Peter Sutcliffe gibi “seri katil” profilleri de mevcut. Bu noktada başka sembolikler devreye girecek olsa da “düşünce tarzı”, “tekrar”, “insan” ve “ölüm” faktörünü İkizler etkilerinde görebiliyoruz.
    • Ek olarak Merkür – Jüpiter İkizler etkili bir haritaya sahip biri olarak merak duygusunun yüksek olduğunu, hızlı öğrenmeye, yabancı dillere yatkınlığı, diğer insanların nasıl düşüneceği konusunda tahmin eğilimini, küçük parçalı pek çok işle ilgilenebilmeyi, yazı yazmayı ve araştırma sevgisini teyid edebilirim. Zira gördüğünüz bu websitede bile her alan ıncık cıncık detay dolu ve arka plandaki kodların ayarlaması yazı yazmaktan uzun sürüyor 🙂 Hatta şuan kendimi düzeltmek için bu sayfa üzerinde 4.dönüşüm. (Güneş – Satürn karşıt) Hızla yazıya daldığım için temel renk ve sayfa tasarımında atladığım alanları düzeltiyorum; bu da İkizlerdeki hızdan kaynaklı hatalardır. Fakat burada hızlı öğrenmenin hızlı unutmak ya da çok şeye aynı anda ilgi göstermenin de yine yüzeysel kalmak riskini taşıdığını ve tüm bu detay dünyasında zamanın su gibi harcandığını da belirtmem gerek. Zira not almazsam ya da o anda yapmayıp atlarsam unutacağım çok minik detaylarla uğraşıyorum. Mesleki olarak da tüm zihinsel iletişim faaliyetlerimi; öncesinde çoğunluğu yabancılardan oluşan dernek ya da şirketlerle satış-pazarlama iletişiminde ve şuan astroloji çalışmalarımda (yazma, araştırma, harita inceleme) sürdürüyorum. Jüpiter de bu faaliyetleri daha da büyütüyor ve yabancılık temasını da işin içine katıyor. Öyle ki birbirini tanımayan, yerli – yabancı, konsolosundan yerel züccaciyesine kadar her mesleğe mensup, astrolojiden hobi sanatlarına kadar farklı ilgi alanlarından ve farklı yaşlardan pek çok bağlantım var. Yazılarımın da uzun olduğunu, bir türlü kısaltamadığımı da farketmişsinizdir. Çünkü bulmak istediğim gibi yazıyorum, bu anlamda da doğum haritası kaderindir diyorum 🙂 (Meslek için farklı noktalara bakacağız. Yalnızca Merkür’ümün nasıl çalıştığını örnekledim.)
  • Yine belirteceğimiz gibi, pek çok farklı konuda detay almak için farklı kombinasyonlara da bakmamız gerekecek. Haritanın bir bütün olduğunu ve saf arketipleri örneklerden makaslamanın zor olabileceğini unutmadan sadece “Merkür’ün İkizler doğasına” odaklanarak örnekler vermek istedim. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağım.

"Merkür"ü Başak burcunun hem yöneticisi hem de yücelim yönetici olarak nasıl yorumlamalıyız?

Astrologic = Astromantık

Öncelikle bir gezegenin bir burçta yücelmesi kavramına açıklık getirelim. Yücelimdeki bir gezegen aniliği, benzersizliği, bir durumun en üst oktavında olma halini, gerçekten yücelmeyi anlatacaktır.

Merkür tıpkı İkizler gibi Başak burcunu da yönetir. Ayrıca Merkür Başak burcu alanında yücelim yöneticisidir. Dolayısıyla Başak burcu Merkür’ünde çift vurgulu Merküryen temalar göreceğiz ve zerre’ye kadar mini parçalara ineceğiz. Detay, küçük ayrıntılar ve tekrarlı sürdürülen pek çok prensip bu burçta kendini daha vurgulu gösterecektir. Merkür semboliklerini incelemek için Merkür gezegeni yazıma da göz atabilirsiniz.

Merkür Başak yerleşimi açısından örnekleyelim;

Örnekleri Merkür Başak burcu (yukarıdaki Başak burcu özelliklerini düşünün) kapsamında inceleyelim.

  • Gabrielle BonheurCocoChanel (19 Ağustos 1883 – 10 Ocak 1971) bir Fransız moda tasarımcısı ve iş kadınıydı. Chanel markasının kurucusu ve isimini marka haline getirmiş birisi olarak, Birinci Dünya Savaşı sonrası dönemde sportif, günlük şıklığı kadınsı stil standardı olarak popülerleştirmesiyle itibar kazandı. Bu moda öncülüğü, ” korseli silüet” tarzını; daha sade, giyip çıkarması çok daha az zaman alan, daha rahat ve daha ucuz, üstelik şıklıktan ödün vermeyen şekilde yaygınlaştırmasıyla başladı. Kendisi moda’ya dair pek çok ” ticari detay” (Merkür) olarak tabir edeceğimiz “aksesuarlar” (mücevher, el çantası, parfüm) üretmeye başladı. Bugün sentetik yapımlı ve dünya çapında kullanımda olan “parfümler”i şüphesiz Merkür’ün iki kez Başak burcu vurgusuna, partiküllü ve sentetik (parfüm) yapısına güzel bir örnektir. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel)
  • 1918–1920 yılları arasında gerçekleşen ve hem küresel hem de ölümcül boyutlara varan İspanyol Gribi Salgını da Dünya Astrolojisinde Merkür Başak geçişkenliğine (virüs) iyi bir örnektir. Yücelimde çift vurguyu arıyoruz demiştik. Yine bu grip salgınının Merkür Başak’ın yanlış yansıtma doğasını yansıttığını ve merkez üssü İspanya’ymış gibi İspanyol gribi olarak adlandırılmasını da görüyoruz. Pandemilerde farklı sembolikleri de aramamız gerekir, buradaki örnekte virüs oldukça hızlı yayılması sebebiyle Merkür Başak’a örnektir. (BKZ; https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu)
  • Bir başka örneği de yine Dünya astrolojisinden verelim. Geçmiş bilgilerimizden hatırlayacağımız üzere, 1945 yılında Amerika Birleşik Devletleri , sırasıyla 6 ve 9 Ağustos 1945’te Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirleri üzerinde iki atom bombası patlattı. Bu esnada gökyüzünde Merkür Başak burcu alanında ve duraktaydı. Hiroşima üzerine atılan bombanın adı “Küçük Çocuk” (Little Boy) ve bu bombanın yapım amacı “hızlı” ve “mutlak imha” (toza çevirme şeklindeydi. Jüpiter de bu tarihte Başak burcundaydı ve maalesef Hiroşima Bombası günü Ay – Satürn-Venüs Yengeç burcunda (kitlesel ölüm – haritadan silinme, insani kıyım) , Mars – Uranüs İkizler (savaşın ilk defa görülen bir yönü) burcunda kavuşuyordu. Yengeç ve İkizler antisyası ölüm ve insan yaşamına dair pek çok semboliğe sahiptir. Anın Yükseleninin yine Başak oluşu ve Yengeçlere sekstili de (bu parçalama işlemi insan kitlelerine kıymaya yönelik ve maalesef bilinçle yapılan sonuçları oldukça ağır kasti bir eylem) görünüyor. Güneş Aslan da Plüto’ya oldukça yakındı. İlgilinenler için o ana dair haritanın bilgilerini paylaşıyorum “6 Ağustos 1945 / 08:16 / JST -9:00 / Hiroshima – Japan”. Sözün özü hem “anlık hızlı” olarak hem de “sonrasında gelişen radyasyonun insanlar üzerinde yaşanan reaksiyonel süreci olarak” felaket oldu. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki)
  • Bir başka örneği de Merkür’ün Kuzey Düğümle ilgisi olan “beşer bilgiler” yansımalarından verelim. Hatırlarsak burada bulunan “yeni formül ve bilgiler” sıkça denenerek sonra literatüre (Güney Düğüm – Jüpiter) giriyor ve toplumsal bilgi açısından depolanıyordu. Yine Başak Merkür’ü için insan icadı sayılar, detay hesaplar, en küçük ayrıntısına kadar irdelenen parçalı yapılar mantığını arayacağız. Sir William Rowan Hamilton (3 Ağustos 1805 – 2 Eylül 1865) İrlandalı bir matematikçi, Trinity College Dublin’de Andrews Astronomi Profesörü ve İrlanda Kraliyet Gökbilimcisiydi. Fizik için hem saf matematik hem de matematik alanında çalıştı. Optik, klasik mekanik ve cebire önemli katkılarda bulundu. Hamilton bir fizikçi olmasa da –kendisini saf bir matematikçi olarak görüyordu– çalışması fizik için, özellikle de Newton mekaniğini yeniden formüle etmesi, şimdi Hamilton mekaniği olarak adlandırılan, büyük önem taşıyordu. Bu çalışma, elektromanyetizma gibi klasik alan teorilerinin modern çalışmasının ve kuantum mekaniğinin geliştirilmesinin merkezinde olduğunu kanıtladı. Saf matematikte, en iyi kuaterniyonların mucidi olarak bilinir. Merkür Başak sembolizmasıyla hayatının günlük aşamasında ne kadar çok detayla tekrar tekrar uğraştığını anlayabiliyoruz. Merkür Başak burada kişisel bir gezegen etkisi taşıyor ve buradan kişinin bir metaya baktığında onun parçalı doğasını görmeye yatkınlığını tahmin edebiliyoruz. Elbette küçük hesapları da her daim yaptığını anlayabiliyoruz. Fakat buraya bir parantez açıp kendisinin Terazi burcunda yücelen Satürn’ünden (uzmanlık) de bahsetmek gerek. Satürn (Teknoloji, sistemler), Uranüs (ilklik) ve Mars (faaliyet alanı) Terazi (bilim, ölçütler, dengeler, iki kutbun birlikteliği arasında köprülük vs) sembolizmasıyla yine bilimsel çalışmalarla ilgilendiğini, bunu “ölçeklere” ve “belirli ölçümlere” dayandırdığını Terazi vurgusundan anlıyoruz. (Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/William_Hamilton_(matematik%C3%A7i))
Ek olarak;
  • Merkür Başak burcu semboliğine dair; “aldatan, hilebaz, sahtekar ve geçişken doğayı legal olmayan yollarla kullanan” haline de örnek verecek olursak Juan Garcia Abrego’dan bahsedebiliriz. Juan García Ábrego ( 13 Eylül 1944 ; Cameron County, Teksas , Amerika Birleşik Devletleri ) eski bir Meksikalı uyuşturucu kaçakçısıdır. Bölgenin en eski suç teşkilatı sayılan Körfez Karteli’nin başıydı. Kaçakçılıkları önce içkiyle başladı sonra da uyuşturucu ile devam etti. Kendisinin Retro Merkür’ünün yanısıra Jüpiter’i ve Güneş’i de Başak burcundaydı. Tekrar eden davranış biçimi (kaçakçılık – ek olarak belki kendisi de sıkça kaçırdığı zararlı ürünleri kullanıyordu), çifte vurguyla insan sağlığına zararlı alışkanlıkları ticari hale getirmesi ve tabi yine “sağlığa zararlı suçlardan” hüküm giymesi de örneklemelerimize dahil. (Satürn Yengeç’i 12 evde -hükümlü- ve uzmanlığı yansımasındaki Uranüs İkizlerle birlikte “insan doğasına ve yasalara aykırı geçişkenler” sembolizmasını gösteriyor. Burada mafyatik bağlar da var tabiki, daha farklı açılardan incelemek isteyenler için linki bırakıyorum) (Bkz; https://es.wikipedia.org/wiki/Juan_Garc%C3%ADa_%C3%81brego)

Bonus Örnek; Hayatınızı Kolaylaştıran Başak’lara ithafen;

  • Bir örnek de Güneş Başak ve Merkür Aslan’ını (ağırlamadalar) aydınlık yanıyla kullanan, yaptığı konuşma sonrasında hayatımı kökten değiştirmemi ve yepyeni bir bakış açısı kazanmamı sağlayan değerli dostum Kübra’dır. Zira Başak etkili insanlar bu anlamda sizin göremediğiniz örgüleri sizden daha iyi analiz edebilir, hayatınızı kolaylaştıracak çözümleri rahatça sunabilir ve yolunuza ışık tutabilirler. Bugün hayallerimdeki gibi yaşıyor ve astroloji alanında çalışıyorsam, bu bir Güneş Başak ve Merkür Aslan olan biricik arkadaşım Kübra’nın tavsiyesini değerlendirdiğim içindir. Teşekkürler Yaşam Koçum, kıymetli arkadaşım 🙂
  • Yine belirteceğimiz gibi, pek çok farklı konuda detay almak için farklı kombinasyonlara da bakmamız gerekecek, haritanın bir bütün olduğunu unutmadan sadece “Merkür’ün Başak doğasına” örnek vermek istedim. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağım.

İçerikler Hakkında;

  • Bu içerikleri oluştururken literatür için değeri yüksek olan ve prensiben yorumu kolaylaştıran bir öğreti yolu sunan Astroloji Eğitimi I, II, III (Astroloji Akademisi – Devrim Dölen) serisi kitaplarından faydalandım.
  • İçerikte belirtilen astrolojik bilgiler benim de bizzat benimsediğim ve kullandığım Sümer Tabanlı NeoKlasik esaslarına dayanır. (Astroloji Akademisi Devrim Dölen NeoKlasik Ekol hakkında detaylı bilgi için bkz; www.astrolojiakademisi.com) O sebeple Modern, Batı ya da Vedik temelli gibi farklı astroloji ekollerine ait bilgilerle kıyaslamayınız.
  • Örneklemeleri ise yine NeoKlasik öğretilerin prensiplerine göre hazırladım.
  • Örneklerimi araştırırken faydanalandığım (mümkün olan en doğru ve teyitli) bilgi kaynaklarını  link vererek belirttim. Solar Fire kullanıcısı Astrolog dostlarım da örneklemelerde kullandığım haritaların büyük çoğunluğunu otomasyonla yüklenen databankta bulabilir ya da linklerdeki doğum tarihlerini Solar Fire’da kullanarak inceleyebilirler.

Bu websitedeki yazılardan referans ya da kaynak göstermek için lütfen Astrolog Ecem Onay’a hitaben merhaba@astrologicbyecem.com’a talebinizi içeren bir mail atınız. 

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2018/02/white_divider_bottom-1.png
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/astrologic-yeni-logo_FINAL-08-640x180.png

Görmesini bilenler için yıldızlarda nice sırlar saklıdır!

error: Oppss!