fbpx
 
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/1-1.jpg

Astrologic2023 Satürn Balık burcunda

2023 Satürn Balık burcunda

Hayli ilginç ve enerjilerin değiştiği bir yıla hazırlanıyoruz! 2023 pek çoğumuz için pek çok “ilk” demek olacak! Bakalım ne tür etkiler bizi bekliyor?

Dilimin döndüğünce ve kendi bilgimce hem çalışmalarımı hem de öngörülerimi paylaşıyorum, faydalı olması dileğiyle!

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/2-1.jpg
2023 Satürn Balık burcunda

2023 Satürn Balık burcunda bizlere neler getirecek?

2023 Satürn Balık burcunda

Satürn astrolojide toplumsal kurallar (yaptırımı olan), yasalar, sistemler, kontrol mekanizmaları, zamansal döngüler, sınırlamalar, azaltma ya da küçültmeler, düzen kurmak, örgütlenmek, yönetimsel beceriler (sorumluluk, zaman ya da görev yönetimi), iş – kariyer becerileri, şehir planlama, inşaat – mimari, bilim ve teknoloji, tarihi yapı ve kavramları anlatır. 

Satürn 21 Aralık 2020’den bu yana Kova burcunda seyrediyor ve yeni yılda burç değiştirecek. 7 Mart 2023 itibariyle de 2025’in Mayıs ayına kadar Balık burcunda seyrini sürdürecek.

Biraz Balık burcu semboliklerinden bahsedelim…

Balık burcu zodyağın 12.burcu olarak her burçtan farklı bir enerji taşır ve bir anlamda 12 burcun “ilk bakışta açıklanamayan” birleşimini yansıtır. 

2022’de Balık burcunda varsayımsal, illüzyonist ve sınırları aşan Neptün; aşırılık getiren ve sosyal yaygınlık sembolizmi taşıyan Jüpiterle kavuştuğunda global siyaset, politika ve ekonomi geri dönülmez değişimler yaşadı. Şimdi Satürn’ün Balık geçişi bu yaygın, aşkın ve kontrolden çıkmış durumlara büyük ölçüde düzen getirmek için seyahatine başlayacak. 

Satürn semboliklerine göz atalım!

Satürn’ün prensibi düzenlemek, kural koymak, sistemi test etmek, sınır koymak ve işe yarar hale getirmek (mekanik, teknoloji, işleyen sistemler) olduğundan bu sefer “global anlamda” pek çok “ortak deneyim”e kapı açacaktır. Bunlardan en büyüğü Balık’ın kelimelerinden biri olan “sanal” (elle tutulamayan) ve Satürn’ün sembolizmalarından biri olan “sistem” ile birleşince; “pek çok şeyin sanal hali” kavramı ortaya çıkacaktır.

Bunları yazarken Neptün’ün de Balık’ta seyrettiğini ve bu ikilinin birlikte pek çok elle tutulamayan kavrama bir sistematik ya da hipotez bütünlüğü getireceğini de söylemek gerek. Ölçülemeyen şeylerin hesaplanması, fiziken varolmayan sistemlerin dijital ortamlarda kurgulanması, kaynağına fiziken ulaşmanın mümkün olmadığı alanlarda hesaplamalar yapılması, kanunların dışında kalan durumlara kanun ve hukuk getirme çalışmaları gibi ilginç fakat mümkün hale gelen temalarla tanışacağız.

Merhaba uzay, merhaba dijital dünyanın sınırsız imkanları, merhaba global dünyanın eş dertlerine sahip kollektif vatandaşları!

2023 Satürn Balık burcunda

Geçmişten günümüze Satürn Balık burcu yansımalarına göz atalım!

Türkiye Yansımaları - Tarihten Günümüze

Tarihte geriye bakınca Satürn Balık sürecinde neler yaşanmış?

  • 1935 – 1937 yılları arasında
    • İçlerinde Paşabahçe Şişe ve Cam, İzmir Şarap Fabrikası, Maden Kömürü İşleri A.Ş, Isparta Gül Yağı A.Ş, Sümerbank’ın basma, pamuk ve bez müesseseleri de olan pek çok seri üretim fabrikası açılmış. (Bunların arasında karton, tütün, barut, kumaş, demir çelik, silah gibi fabrikalar da var.)
    • İlginçtir ki 1 Mart 1935 ile 25 Ekim 1937 tarihleri arasında İsmet İnönü ile görev yapan hükümetin programı ağırlıklı dış siyaset konularını içermiş. Programın bayındırlıkla ilgili kısımları şöyledir. “Deniz taşımacılığımızı ıslah etmek ve yenilemek ve genellikle tarifeler üzerinde ucuzluğa ve kolaylığa gitmek yolumuzdur. Demiryollarının, rıhtımların ve limanların devlet elinde bulunmasının faydaları, her gün daha çok anlaşılmaktadır. Taşımacılıkta ucuz ve ekonomik işletmeyi gerekli görüyoruz.”
    • Kaynak; https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/29005/3814.pdf?sequence=1
  • Yine ek olarak
    • Yılın ikinci yarısı İsmet İnönü Atatürk’le ters düştüğü için istifa etmiş ve yerine gelen Celal Bayar (Dönemin yeni Başbakanı) daha kapsamlı bir hükümet planı hazırlamış. Bunların Satürn Balıkla alakası epey fazla, üstelik Satürn’ün Türkiye’nin tepesinden geçeceğini düşünürsek doğrudan ilintilidir. Nitekim hükümet planında demiryollarına, karayollarına, limanlara (Antalya – Burdur), İran’la transit yolların iyileştirilmesine fazlaca yer verilmiştir.
    • Tüm bunlar “refahı yüksek, ekonomisi ve ticareti güçlü bir Türkiye altyapısı” için yapılmıştır. Bu konu (Demirağlarla ördük ana yurdu dört baştan) Atatürk’ün ilk siyasi ve ekonomik gayelerinden biri olduğu için çok önemlidir. 
Şubat – Mart 1935
  • 2 Şubat 1935 Kız Teknik Öğretmen Okulu kuruldu.
  • 8 Mart 1935 – Kadınların ilk defa oy kullandıkları TBMM 5. dönem seçimlerinde 18 kadın milletvekili seçilerek meclise girdi.
  • 22 Haziran 1935 – Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) 22 Haziran 1935 tarihinde yürürlüğe giren 2804 sayılı Yasayla kuruldu.
  • Vakıflar ;
    • Osmanlı İmparatorluğu döneminde, çeşitli nedenlerle, arazinin önemli bir bölümü vakıfların elindeydi. “Engelhardt, Türkiye’deki gayri menkullerin ve emlakın dörtte üçünün 19uncu asırda vakıf sıfatiyle camilere ait bulunduğunu iddia etmektedir.” 1935’te yürürlüğe giren 2762 sayılı Vakıflar Kanunu ile bu vakıflar devletin denetimi altına alındı. 
  • Kızılay; 
    • Kızılay’ın güçlendirilmesi amacıyla 12 Haziran 1935 gün ve 2767 sayılı Yasayla sıtma ve frengi tedavisinde kullanılan ilaçların üretim hakkı Kızılay’a verildi. 20 Haziran 1935 gün ve 2825 sayılı Yasayla, kimyasal savaşta savunma amaçlı maddelerin üretim hakkı da Kızılay’a devredildi. Ayrıca, oyun kağıdı satış tekeli de Kızılay’daydı. 
  • 21 Ağustos 1935 – Atatürk’e yönelik bir suikast planı ortaya çıkarıldı. Soruşturma sonunda Suriye’de Çerkes Ethem‘in tahrikiyle Atatürk’e karşı gizli bir örgüt oluşturulduğu anlaşıldı.
  • 22 Ağustos 1935Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti’nce ilk arkeoloji kazısı Çorum-Alacahöyük’te başlatıldı.
1936
  • 2 Ocak 1936 – Soyadı Kanunu yürürlüğe girdi.
  • 25 Ocak 1936İstanbul‘da vapurculuk şirketi ile bütün kabotajın Denizyolları İdaresi’ne geçmesini sağlayan sözleşme imzalandı.
  • Ayrıca 1935 – 1937 yılları arasında pek çok fabrika ve şirketin “devletleştirildiği” bilgileri de bulunuyor. Özellikle enerji kaynakları ile ilgili şöyle bir bilgi var; “Hükümet 1935 yılında yeni bir enerji politikası belirleyerek, imtiyazlı şirketlerin elindeki tesisleri satın almaya başladı. Bu şirketlerin hepsi millileştirildi ve devletleştirildi. “
  • 6 Şubat 1936Türkiye‘nin katıldığı ilk Kış Olimpiyatları Garmisch-Partenkirchen‘de (Almanya) başladı.
  • 11 Şubat 1936 – İstanbul’da kar fırtınası: binalar yıkıldı, 120 kadar tekne battı ve Unkapanı Köprüsü parçalandı. (Bu durumun tutulmalarla ve içinde bulundukları saros döngüleriyle de bağı vardır. Ay düğümleri ve tutulmalar kısmında da bahsetmiştik.)
  • 6 Mayıs 1936 – Ankara’da Türkiye’nin ilk konservatuvarı; Ankara Devlet Konservatuvarı kuruldu.
  • 20 Temmuz 1936 – Türkiye’nin Boğazlar’ı silanlandırmasına olanak tanıyan Montrö Boğazlar Sözleşmesi imzalandı.
  • 18 Ağustos 1936 – Radyoların işletilmesi yetkisi Posta, Telgraf ve Telefon İşletmesi’ne, PTT’ye verildi.
1937
  • 27 Ocak 1937Cenevre‘de Milletler Cemiyeti toplantısında Hatay’ın bağımsızlığı kabul edildi.
  • 5 Şubat 1937Anayasa‘nın 2. Maddesi’nde yapılan değişiklikle, 6 ilke Anayasa metnine girdi: Türkiye Devleti Cumhuriyetçi, Milliyetçi, Halkçı, Devletçi, Laik ve İnkılapçıdır. Resmi Dili Türkçedir. Makam Ankara şehridir.
  • 21 Mart 1937 Dersim İsyanı gerçekleşti.
  • 8 Temmuz 1937 – Türkiye, Afganistan, İran ve Irak’la Sadabat Paktı’nı imzaladı.
  • 30 Ağustos 1937Atatürk‘ün manevi kızı Sabiha Gökçen‘e, 1935’te girdiği Eskişehir Hava Mektebi’nde, tayyareci diploması verildi.
  • 30 Ekim 1937Ankara Gar binası törenle açıldı.
  • 15 Kasım 1937Dersim Harekâtı’nın ilk adımı tamamlandı. İsyanın lideri Seyit Rıza ve 6 arkadaşı Tunceli’de idam edildi.
  • 18 Kasım 1937 – Dersim İsyanı bastırıldı.
  • 6 Aralık 1937 – Türkiye, 1927’de imzalanan Türkiye-Suriye iyi komşuluk sözleşmesini feshetti.
1964-1967 yıllarında ise
  • Bu yıllarda masada “Kıbrıs sorunu”nu buluyoruz. Gerek sıcak çatışma gerekse de siyasi kriz adına önemli bir tarihi dönemdir. Hatta siyasi tarihte bu yıllarda “Rauf Denktaş’ın zorunlu olarak Ankara’da ikamet ettiği yıllar” olarak 1964-1967 yıllarını görüyoruz.
    • Kaynak; https://dergipark.org.tr/tr/pub/jiss/issue/25891/272846
    • Hatta kaynak şöyle diyor; “Kıbrıs Rum Kesimi’nin, Kıbrıs’ı resmi olarak temsil ettiği Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmıştır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmadan ötürü, Makarios hükümeti, tarafından Denktaş hakkında tutuklama kararı çıkartılmıştır.Denktaş, 1964-1968 yıllarını Ankara’da sürgünde geçirmek durumunda kalmıştır. Denktaş fiziksel olarak Kıbrıs’tan uzakta da olsa, aklı ve kalbi Kıbrıs’ta olarak, davası için faaliyetlerine devam etmiştir. Bu çalışma, Denktaş’ın Ankara’da zorunlu ikamet yıllarındaki faaliyetlerini anlatmayı hedeflemektedir. Denktaş’ın Ankara’daki faaliyetleri, Türkiye ile ilişkileri ve Türkiye’nin Kıbrıs Meselesine bakışı açısından önem taşır.”
    • Şüphesiz Rauf Denktaş gerek Türkiye gerekse de global sahnede dönemin önemli bir siyasi figürüdür. 
  • Bu krize ek olarak yine Kıbrıs sorununun yansımalarından biri olarak Türk Hava Kuvvetleri oldukça aktifti. Türk tarihinde sıkça gururla anılan Cengiz Topel (Türk pilot yüzbaşı) 1964 yılında Kıbrıs’ın Erenköy bölgesine yapılan hava operasyonunda hayatını kaybetti. Türk Hava Kuvvetleri’nin Cumhuriyet tarihindeki ilk savaş kaybı olarak tarihe geçmiştir.
    • Haritasında Jüpiter Terazi, Satürn Kova, Ay İkizler şeklinde bir hava üçgeni vardır.Vefat ettiği gün Güneş’inin derecesinde üzerinde Uranüs vardı ve Transit Jüpiter natal Satürn’ünü kareliyordu. Başka bir ayrıntılı yazıda daha da detaylı olarak inceleyeceğim. Genel kapsamla hem Türkiye açısından, hem bir pilot olarak profili ve devlet görevinde vefatıyla ilgili bir kaç semboliğe yer vermek istedim.
Yine 1964-1967 yılları arasında
  • Pek çok “vakıf” kurulmuş. Bunlar da yine yeni kuruluşlara gerekse de mevcut kuruluşlara yardımlaşma, geliştirme ve katkı sağlama amacı ile başlatılmış.
  • TRT’yi düğümler yazımızdan hatırlamışsınızdır! 1 Mayıs 1964TRT kuruldu ve ilk radyo kanalı olan TRT radyo yayınına başladı.
  • 15 Mayıs 1964 – Karasuları Kanunu kabul edildi. Böylece Türk karasuları 6 deniz miline çıkarıldı.
  • 20 Mayıs 1964 – İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dışında, üniversite ve yüksek okullara girişte merkezi sınav sistemi getirildi.
  • 17 Ağustos 1964 – Siirt’in Hemşo yöresinde petrol damarı bulunduğu açıklandı.
  • 20 Ağustos 1964Türkiye ile Fransa arasında, “İnsan Gücünde İşbirliği Antlaşması”, Ankara‘da imzalandı. Antlaşmaya göre; ilk etapta 10 bin Türk işçisinin kuzeydeki kömür ocaklarında çalışmak üzere Fransa’ya gönderileceği açıklandı.
  • 29 Ekim 1964 – İlk Türk yapımı otomobil Devrim, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel‘e armağan edildi. Devrim’in deneme sürüşü, yetersiz benzin konulması yüzünden başarısızlıkla sonuçlandı.(Bu tarihte Satürn Balık’tan Kova’nın son derecelerine gerilediği ve Mars Aslan karşıtlığı yaptığı dönemlerde meydana geldi)
  • İsmet İnönü’yü yine gündemde görüyoruz; 13 Şubat 1965TBMM‘de 1965 yılı bütçesi reddedilince, başbakan İsmet İnönü istifa etti. 1964’te ise henüz Satürn Kova’dan çıkmamışken Venüs – Jüpiter Koç ve Mars- Güneş Balık kavuşumu altında kendisine suikast yapıldığı haberleri var. 
Bu yıllarda aynı zamanda Ay Düğümleri İkizler (Kuzey) – Yay (Güney) aksındaymış.
  • Manisaspor, Eskişehirspor,Samsunspor gibi pek çok spor kulübü de kurulmuş. Burada da hem düğümsel hem de Satürnyen anlamda duble Jüpiteryan etki devrede. Benzer etkiler 1966 yılında da devam etmiş ve başka kulüpler de kurulmuş. 
  • 8 Haziran 1965– Özel Öğretim Kurumları Kanunu kabul edildi.
  • Çok ilginç bir başka bilgi ise 6 Temmuz 1965’te – Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) nun kurulması ve Kanununun kabul edilmesidir.
1966
  • 4 Ocak 1966Batmanİskenderun petrol hattı açıldı.
  • 12 Haziran 1966 – Keban Barajı’nın temeli atıldı.
  • 22 Eylül 1966 – Beko Elektronik (Bekoteknik) kuruldu. Koç Topluluğu bünyesinde faaliyet gösteren şirket, elektronik cihazlar üretiyor.
  • 7 Ekim 1966 – İlk Türk otomobiline Anadol adı verildi.
  • 19 Aralık 1966 – Koç Grubu tarafından üretilen ilk Türk otomobili Anadol satışa sunuldu. Peşin fiyatı 26 bin 800 lira.
  • Tüm bu yıllarda gerek 1964’te Manyas-Balıkesir (7,0), 1965’te Honaz – Denizli (5,7) , 1966’da Muş, Varto (6,9) gibi büyük depremler meydana gelmiş.
  • Ek olarak bazı kaynaklarda yine aynı yıllarda zehirlenmeler, mühimmat ya da yakacak patlamaları, sıvı – gaz sızıntıları sebebiyle yangınlar (boğazda petrol sızıntısı ve iskele yangınları) ve yapı çöküşleri (stad, yol) nedeniyle de büyük can kayıplı olayların yaşandığı belirtiliyor.
1994 ve 1996 yıllarına geldiğimizde ise
  • Enteresan başka gelişmeler dikkatimizi çekecek. Öyle ki haberleri incelerken “Suçun en kara yılları” olarak nitelendirilen bu dönemde suç dünyasının pek çok yönü yaşanmış. Öyle ki ; Uğur Mumcu ve Özdemir Sabancı suikasti, Sivas Madımak katliamı, Susurluk kazası, Bingöl’de 33 erin öldürülmesi ve Hantape’de katledilen dört öğretmen bunlardan yalnızca bir kaçı… Bu durumda tabiki Satürn Kova’nın son derecelerinde transitinin de hayli etkileri büyük olsa gerek!
  • 29 Aralık 1995Türkiye, Yunanistan‘a nota vererek, Kardak kayalıklarının Türkiye‘ye ait olduğunu bildirdi. Kriz,27 Aralık’ta Kardak kayalıklarına oturan bir Türk teknesinin hangi tarafça kurtarılacağı tartışmasıyla başladı. Türkiye‘nin notasına karşılık, Yunanistan, 10 Ocak 1996’da kayalıkların kendisine ait olduğunu iddia etti. Karşılıklı bayrak dikilmesinden sonra Yunan sahil güvenlik botunun Türk Bayrağı’nı kayalıklardan indirerek Yunan Bayrağı çekmesi üzerine, Türk savaş gemilerinin korumasında Sualtı Taarruz Timleri, 31 Ocak gece yarısı Kardak’a bitişik bir kayalığa çıktı. ABD‘nin de araya girmesiyle, Kardak’tan Yunan Bayrağı indirildi ve gemiler çekildi.
  • Önceden milletvekili ya da bakan olarak görev yapan Tansu Çiller yine bu dönemlerde Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevleriyle Türkiye siyasi tarihinin kadın kimliğine vurgu yapıyor. 
  • 23 Şubat 1994 – Cep telefonu şebekeleri hizmete açıldı. Cep telefonu şebekelerinin açılışı Başbakan Tansu Çiller tarafından yapıldı. Çiller cep telefonuyla ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel‘le yaptı.
  • Ekonomik anlamda da bazı sıkıntılar global dalgalanmayla ülkeyi de etkiledi. 5 Nisan 1994’te 5 Nisan Ekonomik Önlemler Paketi uygulamaya konuldu.
  • 13 Nisan 1994 – Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)kuruldu.
  • 15 Nisan 1994 – Recep Tayyip Erdoğan Türk Siyasi Tarihi sahnesine çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin seçim sonrası ilk toplantısı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan‘ın Fatiha okumasıyla başladı.
  • 9 Ağustos 1994Aydın Doğan Hürriyet grubunu satın aldı.
  • 10 Ekim 1994 – İlk Türk uydusu ” TÜRSAT 1-B” uzaya fırlatıldı. 1780 kilogram ağırlığındaki uydunun ömrü 13 yıl. Uydunun 11 kanalı Türk özel televizyonlarına ayrıldı.
  • Yine 1994 yılında “Halter” dalında Naim Süleymanoğlu, Fedail Güle ve Halil Mutlu’nun ödül ve başarıları gündemdeydi. 
  • 29 Aralık 1994Türk Hava Yolları‘nın Mersin uçağı Van seferini yaparken düştü; 59 kişi öldü, 22 kişi yaralı.
1995
  • 13 Şubat 1995 – İlk Türk füzesi, Konya-Karapınar füze fırlatma üssünden başarıyla fırlatıldı.
  • 11 Nisan 1995 – Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Harran Ovası’na ilk su verildi.
  • 26 Nisan 1995Türkiye‘nin ilk kadın kaymakamları Elif Arslan ile Özlem Bozkurt görevlerine başladılar. 
  • 5 Ağustos 1995 – II. Akkuyu Nükleer Karşıtı Şenliği yapıldı.
1996
  • 4 Ocak 1996 – Ümraniye E-Tipi Cezaevi’nde çıkan olaylara askerlerin müdahalesi sonucu 3 kişi öldü, 67 kişi yaralandı.(Bu dönemde Satürn- Jüpiter ağırlaması vardı, Neptün de düğümleri kareliyordu)
  • 10 Ocak 1996 – Avrasya feribotu, 4 silahlı kişi tarafından Trabzon Limanı’ndan kaçırıldı.
  • 16 Ocak 1996 – “Avrasya feribotu” silahlı eylemciler tarafından 177 yolcu ve 55 mürettebatıyla Trabzon Limanı’nda rehin alındı ve İstanbul‘a doğru kaçırıldı. Eylemciler Çeçenistan sorununa dikkat çekmek istediklerini söylediler. (Bu dönemde Satürn- Jüpiter ağırlaması vardı, Neptün de düğümleri kareliyordu)
  • 21 Mayıs 1996 – Örtülü ödenekten 5.5 milyar lira ile bazı kişi ve kuruluşları dolandırdığı öne sürülen Selçuk Parsadan, Balıkesir’in Altınoluk beldesinde yakalandı.
  • Anladığımız üzere devlet bünyesinde sanayileşme, seri üretim, enerji ve tabii kaynaklar, ticari ve politik amaçlarla bayındırlık atakları (yol, baraj, köprü, kara – deniz – demir yolları vs) Satürn Balık’ın etkisiyle yayılmacı değişim ve düzenlemelere yol açmış.
  • Gerek Cumhuriyetin ilk döneminden gerekse de yakın siyasi tarihten bahsettiğimiz de pek çok iç ve dış meseleyi de unutmamak, siyasi anlaşmazlıkları atlamamak gerek. Montrö Boğazlar sözleşmesi, Soyadı kanunu, Kadınların siyasette öne çıkması, Anayasa ile ilgili gelişmeler de oldukça dikkat çekici. Deprem ve yer sarsıntılarının da büyük ölçekli olması çok spesifiktir.

Örneklerimiz daha da çoğaltılabilir. Eğer bu yönde ilginiz varsa belirtilen yakın siyasi tarihleri detaylarıyla incelemeniz epey fikir verebilir. 

2023 Satürn Balık burcunda

Geçmişten günümüze Satürn Balık burcu yansımalarına göz atalım!

Dünya Yansımaları - Tarihten Günümüze

Tarihte geriye bakınca Satürn Balık sürecinde neler yaşanmış?

Globalde; 

1935
  • 11 Ocak 1935 – Amelia Earhart, ilk tek kişilik uçuşu Hawaii’den Kaliforniya’ya gerçekleştirdi. (1928’te Jüpiter Boğa’dayken ilk yolcu kadındı, şimdiyse translatlantik “ilk pilot kadın” olarak anılıyor.)
  • 24 Ocak 1935 – İlk kutu bira, Krueger Brewing Company tarafından Richmond, Virjinya’da (Amerika Birleşik Devletleri) satışa sunuldu.
  • 28 Ocak 1935 – İzlanda, kürtajı yasallaştıran ilk ülke oldu.
  • 20 Şubat 1935Caroline Mikkelsen Antarktika‘ya ayak basan ilk kadın oldu.
  • 22 Mart 1935 – Dünyanın ilk televizyon istasyonu Berlin‘de yayına girdi.
  • 15 Mayıs 1935Moskova Metrosu hizmete girdi.
  • 1935İtalya, Etiyopya‘yı işgal etti.
  • 15 Ağustos 1935Adolf Hitler, Alman – Yahudi evliliklerini yasakladı.
  • 3 Eylül 1935ABD, Utah’da Malcolm Campbell, bir araba ile erişilebilen en yüksek hıza ulaştı: saatte 304.331 mil.
  • 3 Kasım 1935 – Gerçekleştirilen referandum sonucunda Yunanistan cumhuriyetten monarşiye geçti.
1936
  • 4 Şubat 1936 – Radyum E sentetik olarak elde edilmiş ilk radyoaktif element oldu.
  • 17 Temmuz 1936 – Cumhuriyetçi Halk Cephesi koalisyonuna karşı askerlerin ayaklanması ile İspanya İç Savaşı başladı.
  • 2 Kasım 1936BBC, Dünya‘nın ilk düzenli TV yayınına başladı.
  • 12 Aralık 1936 – İngiltere Kralı VIII. Edward, Amerikalı Wallis Warferd Simpson ile evlenebilmek için tahttan çekilmiş ve böylece kendi isteğiyle tahtı bırakan ilk İngiliz hükümdarı olmuştur.
  • 1936Japonya Çin‘i işgal etmeye başladı.
1937
  • 16 Şubat 1937 – Wallace H. Carothers, naylonun patentini aldı.
  • 6 Mayıs 1937 – Dünyanın en büyük zeplini olan Hindenburg, havalandıktan kısa süre sonra alev aldı ve yanarak yere çakıldı. 36 kişinin öldüğü kazadan sonra bu taşımacılık yönteminden vazgeçildi.
  • 13 Aralık 1937 – İlk seloteyp satışa sunuldu.
1964
  • 18 Mart 1965Aleksey Leonov uzayda yürüyen ilk insan oldu.
  • 31 Mart 1964Brezilya‘da askeri darbe yaşandı.
  • 19 Nisan 1964 – Ford, Mustang modelini piyasaya sunuldu.
  • 5 Haziran 1964Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Lyndon B. Johnson, Başbakan İsmet İnönü‘ye sert uyarılar içeren ünlü Johnson Mektubu’nu gönderdi. Mektupta Türkiye’nin Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı’nın (NATO) silahlarını kullanarak Kıbrıs‘a çıkarma yapamayacağını bildirdi.
  • 14 Haziran 1964Nelson Mandela ömür boyu hapse mahkum edildi.
  • 16 Haziran 1964ABD‘li siyah hakları önderi Martin Luther King, Jr. Nobel Barış ödülünü kazandı.
  • 2 Temmuz 1964Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Lyndon B. Johnson ırk ayrımcılığına son veren Sivil Haklar Yasası’nı imzaladı
  • 27 Temmuz 1964Amerika Birleşik Devletleri‘de siyahlar, Federal Mahkeme’ye başvurma hakkını elde etti.
  • 7 Ağustos 1964Vietnam savaşı başladı. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi Başkan’a Vietnam‘a asker yollama yetkisi verdi. ABD Kuzey Vietnam’a karşı eyleme geçti. Başkan Lyndon B. Johnson Kuzey Vietnam‘da komünist rejime karşı bütün önlemlerin alınacağını söyledi.
  • 14 Ekim 1964Nobel Barış Ödülü zenci rahip Martin Luther King‘e verildi
  • 16 Ekim 1964Çin, ilk atom bombasını patlatarak dünyanın 4. nükleer gücü oldu.
  • 24 Aralık 1964 – Seylan ve Hindistan Madras’ta kasırga: 7 bin kişi öldü.
1965
  • 21 Şubat 1965 – Siyah Müslüman lider Malcolm X konuşması sırasında vurularak öldürüldü.
  • 18 Mart 1965 – İnsanoğlu ilk kez uzayda yürüdü. Sovyet kozmonot Aleksey Leonov, Dünya’dan 2.177 kilometre yükseklikte, ”Voskhod II”(Gündoğumu) adlı uzay aracından çıkarak 20 dakika boşlukta kaldı. Leonov, bu sürenin 12 dakika 9 saniyesini ”yürüyerek” geçirdi.
  • 21 Mart 1965 – Ranger 9, Ay‘da araştırma yapmak üzere fırlatıldı.
  • 23 Nisan 1965 – İlk Sovyet haberleşme uydusu Maniya-1 uzaya fırlatıldı.
  • 3 Haziran 1965 – Edward White uzayda ilk yürüyüşü gerçekleştirdi.
  • 21 Ekim 1965 – İkeya seki kuyruklu yıldızı güneşin 450,000 kilometre yakınından geçti.
  • 16 Aralık 1965 NASA Pioneer-6 sondasını Delta roketiyle uzaya gönderdi.Sonda ile en son temas 8 Aralık 2000 de oldu.
  • 18 Aralık 1965 Japonya ve Güney Kore arasında resmi ilişkiler başladı.
1966
  • 3 Şubat 1966 SSCB‘nin insansız uzay aracı Luna 9 ay yüzeyine indi.
  • 24 Ocak 1966 Hindistan Havayolları’na ait Boeing 707 tipi bir yolcu uçağı, Bombay – New York seferini yaparken İsviçre‘nin Cenova kentine inmeye hazırlandığı sırada, Alp Dağlarının Mont Blanc tepelerine çarparak düştü: 117 kişi öldü.
  • 4 Şubat 1966 – All Nippon havayollarına ait bir Boeing 727 Tokyo körfezine düştü: 133 kişi öldü.
  • 23 Şubat 1966–  Suriye‘de askeri darbe oldu, hükümet devrildi. Nurettin el Attasi’nin yaptığı darbe sonucunda kurulan hükümette Hafız Esad Savunma Bakanı oldu
  • 18 Aralık 1966 Satürn‘ün uydusu Epimetheus, Richard L. Walker tarafından keşfedildi, fakat sonraki 12 yıl boyunca kaybedildi.
  • 24 Aralık 1966 – Sovyet araştırma istasyonu Luna 13 ay yüzeyine yumuşak iniş yaptı.
1967
  • 4 Ocak 1967 Irak petrol boru hattı açıldı.
  • 6 Ocak 1967 Vietnam Savaşı başladı.
  • 10 Ocak 1967 – Cumhuriyetçi Edward W. Brooke, Amerika Birleşik Devletleri senatosunun ilk siyahi üyesi olarak görevine başladı.
  • 12 Ocak 1967 – Dr. James Bedford, gelecekte tekrar canlandırılmak üzere, kriyojenik olarak dondurulan ilk insan oldu.
  • 27 Ocak 1967 Apollo-1 uzay aracı, Kennedy uzay merkezinde test edildiği sırada yandı: Astronotlar Gus Grissom, Edward Higgins White ve Roger Chaffee hayatlarını kaybetti.
1994
  • 28 Şubat 1994NATO, tarihinin ilk saldırısını Sırplara karşı gerçekleştirdi
  • 23 Mart 1994 – Meksika başkan adayı Luis Donaldo Colosio, seçim hazırlıkları sırasında düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.
  • 23 Mart 1994 – Aeroflot tipi bir yolcu uçağı Sibirya‘da düştü: 75 kişi öldü.
  • 27 Mart 1994 – Çift motorlu, delta kanatlı avcı uçağı Eurofighter Typhoon ilk test uçuşunu yaptı.
  • 15 Nisan 1994 – Dünyanın en geniş kapsamlı ticaret antlaşması olan GATT, 120 ülkenin imzasıyla kabul edildi.
  • 27 Nisan 1994 – Güney Afrika’da siyahi vatandaşların da oy verebildiği ilk demokratik seçimler yapıldı.
  • 4 Mayıs 1994Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail, Batı Şeria ve Gazze‘de yaşayan Filistinlilere özerklik verilmesini öngören antlaşmaya imza attı.
  • 6 Mayıs 1994; İngiltere ile Fransa‘yı denizden birbirine bağlayan Manş Tüneli, Fransa ve İngiltere ortak yapımı bir demir yolu tüneli olarak açıldı.
  • 16 Temmuz 1994 – Shoemaker-Levy 9 kuyrukluyıldızının parçaları Jüpiter gezegenine çarptı.
  • 28 Eylül 1994 – Modern deniz tarihinin en büyük kazası yaşandı ve M/S Estonia feribotu Baltık Denizi’nde battı; 852 kişi öldü.
1995
  • 17 Ocak 1995Japonya‘nın Osaka – Kobe bölgesinde 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi: 6 binden fazla kişi öldü.
  • 20 Ocak 1995 – Tokyo Metrosu’na sarin gazı saldırısı: 12 kişi öldü, 1300 kişi yaralandı.20 Mart 1995Tokyo‘da 16 metro istasyonuna içinde zehirli sarin gazı bulunan paketlerin bırakılması sonucu 10 kişi öldü, 4 bin 695 kişi zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.
  • 7 Şubat 1995 – Amerikan uzay mekiği Discovery Rus uzay istasyonu Mir ile tarihi buluşmasını gerçekleştirdi.
  • 2 Mart 1995 – Yahoo! kuruldu.
  • 26 Mart 1995’te Schengen Anlaşması yürürlüğe girdi. (Aslında 1985’te ilk süreçler yaşanmıştı fakat Avrupa’nın 5 ülkesi dışında katılımcılarla aktifleşmesi zaman almıştır.)
  • 25 Mayıs 1995Ali Nasuh Mahruki, Everest‘in zirvesine çıkan ilk Türk oldu.
  • 23 Aralık 1995Hindistan‘ın Dabwali kentinde, yıl sonu partisi sırasında çıkan yangında 170’i çocuk 540 kişi öldü.
1996
  • 8 Ocak 1996 – Antonov 32 tipi bir kargo uçağı, Kinşasa’da (Zaire) bir pazar yerine düştü: 350 kişi öldü.(Bu dönemde Satürn- Jüpiter ağırlaması vardı, Neptün de düğümleri kareliyordu)
  • 10 Şubat 1996 – IBM’in süper bilgisayarı Deep Blue, Garry Kasparov‘u yenmeyi başardı. (Bu dönemde Satürn- Jüpiter ağırlaması vardı, Neptün de düğümleri kareliyordu)
  • 20 Mart 1996İngiltere‘de hükümet deli dana hastalığının insanlara da bulaştığı açıklandı. Bu açıklama İngiliz hayvancılığının krize girmesine yol açtı. (Bu dönemde Satürn- Jüpiter ağırlaması vardı.Jüpiter düğümleri kareliyordu)
  • 26 Mart 1996 – Uluslararası Para Fonu, Rusya‘ya 10.2 milyar USD kredi verilmesini onayladı.
  • 18 Nisan 1996İsrail birlikleri Lübnan‘daki bir BM yerleşim birimini bombaladı: 106 sivil öldü. (Satürn Balık’ın son derecelerindeydi.)
  • 23 Nisan 1996 – Çeçenistan’ın Devlet Başkanı Cahar Dudayev‘in bir Rus füze saldırısında öldüğü bildirildi. (Satürn Balık’ın son derecelerindeydi.)

Şüphesiz bir arketipi en saf haliyle tarihten ayırmak oldukça zor. Satürn Balık geçişiyle beraber dönemin transitlerine göre farklı gökyüzü görünümleri olabileceğini de eklemek gerek. Sizler de bu dönemleri inceleyebilir, Satürn Balık etkisini farklı gökyüzü kombinasyonlarında inceleyebilirsiniz.

Umarım keyifle okursunuz, sevgiler…

https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2018/02/white_divider_bottom-1.png
https://astrologicbyecem.com/wp-content/uploads/2022/12/astrologic-yeni-logo_FINAL-08-640x180.png

Görmesini bilenler için yıldızlarda nice sırlar saklıdır!

error: Oppss!